View Single Post
Eski 04-04-2007, 11:59   #1
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Question Vahşi hayat ve insan.

Alıntı:
3 Nisan, 2007 14:27:00 (TSİ) CNNTÜRK



Kanada'da yılın en kanlı dönemi başladı. Tüm dünyanın tepkisini çeken fok avı sezonu dün açıldı. Av kapsamında bebek foklar kafalarına sopalarla vurularak öldürülecek, ancak buzların yeteri kadar kalın olmaması nedeniyle fok sayısı zaten azalmış durumda.

Yetkililer, 20 yıldan fazla süredir kötü hava koşullarının fokların sayısını azalttığı ülkenin güneyindeki St. Lawrence körfezinde başlayan ava katılımın düşük olduğunu kaydetti.

Balıkçılık yetkilileri, bölgedeki fokların sayılarının, buzların yeteri kadar kalın olmaması nedeniyle azaldığına dikkat çekti.

Yavru foklar arasında "boğularak ölüm oranı"nın buzların inceliği yüzünden arttığını belirten yetkililer, yeni doğanların yaşamlarının ilk birkaç haftasında yüzemediğini ve bu nedenle hayatta kalabilmek için kalın buza ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Yaklaşık 5.5 milyon fok nüfusunun bulunduğu Kanada'da bu yıl av kotasının 270 bin olarak belirlendiği kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl da 330 binden fazla yavru fok, kürkleri uğruna vahşi bir biçimde öldürüldü.

Bir ay önce Kanada Balıkçılık bakanı şunu demiş:

Alıntı:
BUZULLAR ANORMAL İNCELDİ
Kanada Balıkçılık Bakanlığı Sözcüsü Roger Simon, buzullardaki anormal incelme nedeniyle bu yılki avı iptal edebileceklerini, kararın yakında açıklanacağını söyledi. Çevre koruma kuruluşları bölgedeki olumsuz koşullar nedeniyle binlerce fok yavrusunun öldüğünü tahmin ediyorlar. Kanada bütün protestolara rağmen, fokların 5.5 milyonluk popülasyonla çok sağlıklı bir nüfusa sahip olduğunu belirterek avın devamında ısrar ediyor. Geçen yıl avlanan fok kotası 325 bin olarak açıklanmıştı. Bu arada Foklar.gen.tr sitesinde Kanada'ya yönelik protesto kampanyası da devam ediyor. Kanada'yı protesto etmek isteyenler bu site aracılığıyla seslerini duyurabilirler.


Kaynak: Hürriyet / 30.03.2007
Küresel ısınma fokları kurtarmaya yetmedi.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön