View Single Post
Eski 26-02-2012, 00:22   #1
Fatih
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
Hoya tannaensis ( sp. Tanna )

Hoya tannaensis ( sp. Tanna )

Bu tür Yeni Gine’de keşfedilmiş (T.Green & Kloppenburg). Yıllardır hoya sp tanna olarak satılmış/bilinmiş ancak 2011 yılında hoya tannaensis olarak yayınlanmıştır.

Tırmanıcı olarak yetiştirilebilecek en güzel türlerden biri diyor Bayan Christina. Köklenmesi biraz zor ancak büyümeye başladı mı güzel gelişiyor.Otsu gövdeye sahiptir.

Açık yeşil yaprakları, yaklaşık 5-9 cm uzunluğunda, oldukça sivri olup 2-4 cm genişliğinde ve merkezi damarları fazla belirgin değil.Yaprakları çok fazla doğrudan güneş ışığı alırsa biraz sarı renk alma eğilimindedir.

Çiçek boyutu 2,5 cm civarında ve her öbek 10-20 çiçeklerden oluşmakta.Çiçekler küçük bir fincan şeklindedir(Aramalarımda daha çok normal şekilde olduklarını gördüm. Acaba fincan şeklinden kastı sıkışık bir yapıda açan çiçeklerin şekli mi? Tereddütlerim var.).
Çiçeklerin kendine has kokusu var. Bir hafta çiçekler üzerinde kalır.Corolla çoğunlukla beyaz, corona hafif pembedir (bazen çiçekleri tam pembe bazen de tam beyaz açabiliyormuş).

Ben bu türü Missmenas ablamdan edindim. O günlerde Elindeki en sağlıklı olanı göndermişti. Yedeği sende olsun misali. Bildiğim forumda 3-4 kişide olduğu belki daha fazla olmuştur.
Hiçbir sorunla karşılaşmadım. Gayet istikrarlı güzel gelişiyoruz. Birkaç kez biraz susuz kaldı ama fazla etkilenmedi. Buda diğer hoyalarım gibi diaomitte. Gelişimi benim için gayet güzel.Belki yavaş bulailirsiniz ama ben ondan pubicalyx’ler kadar hızlı,carnosalar kadarda şımarık olmasını beklemiyorum. Asil bir kişilik kazanmasını istiyorum. Yavaş büyüsün de güzel gelişsin o bile benim için büyük bir şey.

Fazla bir bilgi bulunmadığından tek kaynak Bayan Christina'nın sitesi oldu.Umarım sağlıklı bir çeviri yapmışımdır.

Kaynak: Hoya tannaensis

Çiçekli fotoğraf: Hoya tannaensis sitesinden alınmıştır.

Eklenen Resimler
     
Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön