Teşekkür ederim, kendi evimde olunca daha rahat yazarım.
Sizlerin sertifikalı fidan dikimine karşı değilim ama ben kazık köklülerin _ badem ve ceviz gibi_ çekirdekten yetişmesini savunuyorum.
Çünkü,
kazık köklüler suyu arayan kök yapısına sahiptir.
10 dönüm ve üzeri badem yetiştirilecekse;
o yöreye uyumlu bademlerden çekirdek alınmalı veya
kabuksuz badem denilen çeşit ekilmeli toprağa 2şer 3 er tane...
Bun çekirdekler ekilirken aynı zamanda
10-15 tane asıl yetiştirilmesi istenen sertifikalı
fidan da dikilmeli.
3 yıl sonra çekirdekten yetişenlere bunlar _ sertifikalı ve
asıl istenenler_
aşılanmalı.
Bunun ne gibi
faydası var;
1)
çekirdekten yetişenler bir en çok iki yıl sonra su ihtiyacı hissetmezler. (suyu arayan kazık kök sisteminin yasası)
2)
Topraktan gelebilecek kök hastalıklarına daha dayanıklı olurlar. (tohum yetişirken toprak hastalıkları ile _ bir çeşit salgıladığı sıvı ile_ mücadele etmeyi öğrenir)
3)Badem suyu pek sevmez.
Fidan dönemi dahil ilerideki yıllarda sulamadan kaynaklanan kök çürümeleriyle karşılaşmaz.
4)Anaç kök,
aşı üzerini daha iyi besler.
Gelişme hızlı olur.
5) Bu yöntemle
daha ekonomik üretim yapılmış olur.
Ne
zararı olur;
1)
Yıl kaybedilir belki 2 yıl. (acelen sonsa sorun değil)
2)
Çekirdekler çatlamayabilir. ( 2 veya 3 çekirdek atılırsa üç gen şeklinde bir çukura mutlaka bir çıkar)
3)
Kemiriciler taze
fidanlar zarar verebilir. (Fareyi bilmem ama tavşan olursa zararlı bana haber verilebilir)
Not: Kabuksuz badem _ ismini bilmiyorum_ piyasada çok tutulmaya başlayan ve güçlü _ çekirdekten yetişirse ve aynı meyveyi verecek mi göreceğim_ kök yapısına sahip bir çeşit gibi duruyor...
Kolaylıklar diliyorum.