View Single Post
Eski 23-02-2012, 20:08   #5
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
sırayla yanıt verirsem, burası bizim bahçenin orman sınırı ve o kısımdaki ağaçlar şimdiye kadar hiç ellenmedi, ücra bir köşe, pek gidilmiyor desem yeridir, kenarda yani. ben yeni ilgilenmeye başladım bahçeyle. aslında meyve bahçesi sayılır ama yıllarca ilgisiz kalmış. bu durumda kestaneler de var hem de bu ne ki bundaki sarmaşık 2cm kalınlığındaydı. 40-50 yaş ve üzeri asırlık kestanelerde abartmıyorum bilek kalınlığında sarmaşıklar. kökleri kazmayla parça parça çıkıyor, ağaca tutunan gövdeleri testereyle boy boy kesip kazmayla ağaçtan söküyorum. isterseniz bir ara fotoğraflarını çekerim.

bu gövdenin sağdaki yarasının karşıdan şu an fotosu yok olsa gösterirdim yerden 1 karış üste kadar iç oduna yoğun böcek girmiş belirtisi var, delik deşik. ortadaki kovuk da o yaraya kadar boşluk yapmış. zaten ağaç da kıymetli birşey değil üst yapı olarak, ama altı gelişmiş olduğundan sağlam olan alttaki 1 karış kısımdan kesip altta kalan kısma aşı yaparım diye düşünmüştüm. elimde bu hafta çok güzel kütahya vişne kalemlerim gelecek. en azından denemek isterim, o yüzden biraz israr gibi olmasın ama bu ağaca 20cm'den kesecek olursam ne çeşit aşı yapmam uygun olur. o yandaki sürgünleri ben de beğenmiyorum ama son çare aşılama olarak tutuyorum. bu büyükce gövdeye yarma aşı olmaz gibi geliyor. keşke geçen yıl farkedip sarmaşığı alıp gövdeyi de kesseydim bu yıl gövdeden süren sürgünlere kalem aşı olurdu çok iyi sanırım. o şekilde eriklerimiz var çok güzel sürdüler, bu yıl aşılanacak olanlar. bir de aklıma cevizlere yapılan kabuk aşısı geliyor şu an en uygun o gibi geliyor. ne düşünürsünüz.

zehirli sarmaşıklara gelince onlara özellikle ilaç atmıyorum yapıştığı ağaçlara da zarar vermesin diye kazma çapa testere balta yollarıyla köklerini almaya çalışıyorum. bu doğru mudur, ilaç zarar verir mi.

sarmaşıklar 2 yılı epeyce geçmiş, içlerinde 10 küsür yıllıklar var, dediğim gibi bilek kalınlığında olanlar var ve çoğu da o kadara yakın. yalnız şöyle birşey var belirtmek isterim. geçen kış o en büyük olan sarmaşıklardan sanırım 15 yaş civarı bir taneyi epey büyük olan 50-60 yaş civarı mantar gibi şekil yapmış güzel bir kestaneden parçalayıp aldım. kestanenin üstünde genele yaygın 5te1 civarında çok sayıda büyüklü küçüklü kuru dalları vardı, sarmaşık zehirlemişti belli ki, fakat bu yıl epeyce kestane verdi yavaş yavaş toparlamasını bekliyoruz. toparlıyor olabilir de, tabi kuru dallar üzerinde duruyor ama zamanla döker sanırım, ya da onları almak daha sağlıklı da olabilir mi? eğer bulabilirsem bu ağacın fotosunu da koyayım.

kiraza ilaç olarak ne tavsiye edersiniz. ağacın üst kısmını keseceğim ama kök bölgesi ve üzerini dediğiniz gibi hasta ise nasıl iyileştirebilirim. öncelikle 3 metre çapta çapalarım. sonra da ilaç yapayım. bir de gövdelere kireç sürmek bu gibi hastalıkların oluşumunu önler mi. veya şimdi sürülebilir mi?

bu arada eğer sorun olmazsa başka konularda sorularım da var cevap rica edeceğim.
bahçedeki ağaçlar meyveler dahil olmak üzere bakımsız, ağaçlar kabuk yapmış durumda. o kabuklar da bakteri mantar böcek tutuyormuş diye duydum. bir ilaç duydum ama adına ulaşamadım kabuk dökücü yağlı bir ilaçmış, gövdeye atınca pullaşmış dış kabukları atıyormuş, bu konuda ne yorumunuz olur.

başka bir sorum, ormana yakın olduğumuz için kesilen ağaç gövdeleri dış zararlılara çok açık, yukarıdaki kirazın iç odundaki oluşan delikler gibi. kesilen bu yara yerlerine sürülebilecek likid bir sıvı olarak ne kullanmalıyız. kimileri aşı macunu diyor ama o çok katı, daha sıvı ve kolay nüfuz eden birşey daha iyi olur sanırım. kesimlere başlayacağım ve buna özel materyalim yok, aklıma dyo'nun emprenye sıvısı pinosanın verniksizi geldi. eğer mecbur kalırsam bunu kullanacağım ama daha uygun ilaçlar var mıdır.

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön