View Single Post
Eski 23-02-2012, 15:07   #4
ferba266
Ağaçsever
 
ferba266's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2012
Şehir: DİYARBAKIR
Mesajlar: 92
Resimlere baktım, gördüklerimi öcelikle anlatıp çözüm anlamında da önerilerim olacak.

ilk etapta, zehirli sarmaşığın ağaca bulaşmaması için önlem almadınız mı ? ya da geç mi kaldınız. gerçekten ağacınız nerdeyse kurumak üzre.

hele hele gövde yarasının o şekilde olması, her türlü hastalık ve özellikle bazı böceklere davetiye çıkarır gibi..

kök bölgesine bakıldığında fungal bazı hastalıkların belirgin bir şekilde oluşmaya başladığını da görmekteyiz. gövde ilaçlaması gibi bazı önlemler alınsaydı önceden bu yaraya çok rahat çözüm bulunurdu. örneğin gövde ve kısmi dal ilaçlaması gibi...
bu saatten sonra bir nebze ağacınızı korumak istiyorsanız bulunduğu bölgede izdüşümüne denk gelecek şekilde toprağı kazıyıp ona güzel rahat bir ortam hazırlamak.. toprak ve mümkün ise gövde ilaçlaması yapmak. ilaçlama sonrasında mümkün ise o yara yerinin bulunduğu bölgeyi kavuk veya birşey yardımı ile örtmek. tabi ilaçlanıp örtülmesi lazım.güneşten etkilenmemesini sağlamak.

zehirli sarmaşık'a gelince.. iki yılı geçirmemiş ise bir herbisit önerebilirim. fakat iki seneyi geçmiş ise tüm bitki sistemine işlemiş olabilir dolayısı ile yapacak birşey kalmaz.
Ayrıca ağacın gövde ve kök bölgesindeki küçük dallanmalar ağacın besin dengesini paylaşmaya açtığı için ve toprak üstündeki ufak hastalık ve zararlıların giriş noktaları olduğu için bence onların hepsini imha edip ağacın rahatlamasına izin vermelisiniz.
Ve... aşı konusuna geldiğimizde ise, bu ağaçtan aşı maalesef olmamaktadır... çünkü yeterince sorunları olan bir ağaç. yaptığınızda %80-85 ihtimaldir ki aşı tutmayacaktır.
fakat 1 veya 2 yılık dallarınız varsa onlar üzerinde göz aşısı yapmak veya çelik aşısı yapmak daha mantıklı bence.
bu konuda yapabileceğim birşey olursa beklerim her zaman. Teşekkürler.

ferba266 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön