View Single Post
Eski 03-04-2007, 12:39   #13
kumes14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
Projenin adı:
Limon ağaçlarında Mal Secco hastalığının önlenmesi

Projenin Türü:
Tarım

Proje Yeri:
MUGLA

Sorun:
Limon ağaçlarında Mal secco hastalığına Phoma tracheiphila adlı bir mantar neden olmaktadır. Bu mantar önceden Deuterophoma tracheiphila olarak bilinmekteydi. Bu hastalık özellikle ülkemizde büyük sorun yaratmaktadır ve çözümsüz olduğu için sağlıklı ağaçları korumak amacıyla her yıl binlerce hastalıklı limon ağacı kesilmektedir.

Çözüm:
Hasta ağaçlar üzerine EM FPE (bitki özüyle fermente olmuş EM) spreylendi. EM FPE bitkilerin hastalıklara karşı direncini artırmaktadır. Spreylenen ağaçlarda hastalığın önüne geçildi ve ağaçlar vejitatif büyümeye devam etmeye başladı.

Yorumlar:
Şimdiye kadar bu hastalığı kontrol etmenin tek yolu ya ağaçları kesmek ya da fazla etkili olmasa da kimyasal ilaç kullanmaktı. EM ile ağaç sadece hastalığı durduracak dirence ulaşmakla kalmadı, hastalık durduktan sonra büyümeye devam etti. TRT 3’deki “Bu Toprağın Sesi” programında bu konu da ele alındı.



Projenin adı:
Serik-Antalya koşullarında organik greyfurt üretiminde yeşil gübre, zeytin prinası ve EM çalışmaları

Projenin Türü:
Tarım

Proje Yeri:
SERİK - ANTALYA

Sorun:
Verim ve greyfurt ağaçlarının hastalıklara karşı direncinin artırılması.

Çözüm:
Bu projede, organik greyfurt ağaçlarında yararlı etkisini görmek amacıyla yeşil gübre, zeytin prinası ve EM kullanılmıştır.

Yorumlar:
Bu proje Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve BATEM (Batı Akdeniz Tarım Arşatırmaları Enstitüsü) işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. Proje Lideri Yüksek Ziraat Mühendisi Zeynep Eryılmaz’dır. Araştırmada yeralan diğer araştırmacılar: Bilge GÖLÜKÇÜ, Prof Dr. Lami KAYNAK, Yrd. Doç. Dr. Ahmet EŞİTKEN, Cevdet Fehmi OZKAN, Nejla CELIK, Emine TOPUZ, İlyas TEKSAN’dır.

Proje Özeti:

Ekolojik tarım hem Türkiye’de hem de dünyada gittikçe önem kazanmaktadır. Bunun nedeni düşünülmeden bol miktarda kullanılan kimyasal gübre ve pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin anlaşılmış olmasıdır. Ayrıca, Türkiye’de koşullar organik üretime çok uygun olduğundan bu üretim şeklinin Türkiye’de artmasını beklemekteyiz.

Toplam turunçgiller üretiminin %87’si Akdeniz’de, %12’si Ege Bölgesi’nde ve küçük bir bölümü de Batı Karadeniz Bölgesindedir. Turunçgiller her ne kadar elma ve üzümden sonra Türkiye’de çok üretilen üçüncü meyve olsa da, ihracatta birincidir.

Türkiye’de bitki besleme konusunda yeterince araştırma yoktur. Daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu proje bu talebi karşılama amacını gütmektedir ve ekolojik üretimde Etkin Mikroorganizmaları, yeşil gübreyi, zeytin kekini, yumuşak kaya fosfatını kullanma olanaklarını araştıracaktır. Ayrıca bu araştırmada, ekolojik üretimin teknik ve ekolojik yanları da, kimyasal maddelerin kullanıldığı geleneksel üretimle karşılaştırılarak değerlendirilecektir.



Projenin adı:
Eskişehir Belediyesi Park ve Bahçeler

Projenin Türü:
Bahçecilik

Proje Yeri:
ESKİŞEHİR

Sorun:
Toprak veriminin artırılması

Çözüm:
EM Belediye’nin park ve bahçelerinde, ağaç ve çiçek yetiştirmede EM kullanımı.

Yorumlar:
Geçen yıl ve bu yıl 40,000 litre EM aktif kullanılmıştır. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ağaç ve çiçeklerinin sağlıklı olması konusunda EM’nin gösterdiği performanstan son derece memnundur ve bunu belirten bir de referans yazısı vermişlerdir.

kumes14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön