View Single Post
Eski 03-04-2007, 12:33   #12
kumes14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
Projenin adı:
Zeytinyağı atıksularında (karasu) koku giderme

Projenin Türü:
Çevre

Proje Yeri:
Kalkan - ANTALYA

Sorun:
Kötü koku

Çözüm:
3 defa EM uyguladıktan sonra sorun çözümlendi

Yorumlar:
Turistik bir bölge olduğu için yaz gelince kötü kokular yörede yaşayanları rahatsız ediyordu. İlk defa fabrika sahipleri koku konusunda bir şey yaptılar. Atığın tamamı havuzda biriktirildiği için ve zeytin sezonu geçince yeni atık ilave edilmediğinden sürekli EM kullanımı gerekmemektedir yalnızca sezonluk kullanım yeterli olmaktadır.


Projenin adı:
Kesmievi Atıksu Arıtma

Projenin Türü:
Çevre

Proje Yeri:
ANTALYA

Sorun:
Kötü koku, Atıksuda yüksek oranda kirlilik (Yüksek KOİ, BOİ ve AKM değerleri)

Çözüm:
Uygulama kesimevi binasının içinde ve atıksu kanallarına EM spreylenerek yapıldı. 1:20 oranında suyla seyreltilmiş EM aktif kullanıldı. 3 defa uygulandıktan sonra kötü koku problemi çözüldü ve yaklaşık 4 ila 6 hafta içinde de atıksudaki kirlilik parametreleri istenilen düzeye indi.

Yorumlar:

Kesimevi atıksuları organize sanayi sitesi içindeki merkezi arıtma tesisine gitmektedir. Kesimevi atıksularının KOİ’si 20,000 mg/l idi. EM uygulamasıyla 1700 mg/l’ye indi. Merkezi Arıtma Sistemi KOİ değeri 4000 mg/l ve altındaki altıksuları kabul etmektedir. Ayrıca, kötü kokular yok olduğundan kesimevi çalışanları da uygulamadan son derece memnun kalmıştır


Projenin adı:
Afyon Alkoloidleri Fabrikası Atıksuyu

Projenin Türü:
Çevre

Proje Yeri:
AFYON

Sorun:
Kötü koku, yüksek KOİ, BOİ ve AKM değerleri

Çözüm:
Atıksuyun debisi 350 m3/gün’dür. EM uygulaması, atıksu biyolojik reaktöre girmeden önce 3 gün kaldığı dengeleme tankında gerçekleştirildi. Uygulama başladıktan sonra 10 gün içinde kötü koku sorunu çözüldü. Atıksuyun KOİ değeri 20,000 mg/l’nin üzerindeydi. Bu değer, bir ay içinde 390 mg/l’ye indirildi. Atıksuyun fabrikadan çıkış sıcaklığı 35 ila 40 derece C arasındadır.

Yorumlar:

Fabrika atıksu tesisinin kapasitesini 1000 m3/gün’e çıkardığından şimdi yeni bir atıksu arıtma tesisi inşa etmektedir. Ayrıca, yeni atıksu tesisinde de EM kullanılacaktır.


Projenin adı:
Istanbul Küçüksu Deresi’nde Koku giderimi ve İyileştirme

Projenin Türü:
Çevre

Proje Yeri:
Istanbul

Sorun:
Kötü Koku

Çözüm:
Dere evsel atıklarla son derece kirlenmiş durumdaydı. Istanbul Belediyesi’nin 2006 yazı ortasında Küçüksu Plajı’nı açmasından sonra plajı kullanan vatandaşlar yanı başındaki Küçüksu Deresi’nden gelen kötü kokulardan şikayet etmeye başladılar. Belediye, derenin temizlik işini almış olan firmaya kötü kokuları halletmesi için talimat verince, müteahhit firma Naturem’e başvurarak deredeki kötü koku sorununu EM ile çözmesini istedi. 3 haftalık bir uygulamadan sonra kötü koku sorunu çözüldüğü gibi, derenin suyunda gözle görülür bir iyileşme gerçekleşti.

Yorumlar:

Eskiden aşırı organik yük dolayısıyla oksijeni tükendiği için hiçbir canlının yaşayamadığı suda sadece 4 hafta sonra denizden gelen binlerce balık yaşamaya başlamıştır! Dereye bugüne kadar 8200 litre EM uygulanmıştır ve daha 6800 litre daha uygulanacaktır. Derede ekolojik denge kurulduktan sonra da ayda bir 500 ila 1000 litre bakım dozu uygulanacaktır.

kumes14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön