View Single Post
Eski 03-04-2007, 12:30   #10
kumes14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
EM, 1980’li yılların başında Japonya’nın Okinawa kentinde Prof Dr Teruo Higa tarafından geliştirilmiştir. Temel olarak üç mikroorganizma grubundan oluşmaktadır: Laktik asit bakterileri, fototropik bakteriler, mayalar. EM, çevre, hayvancılık ve tarım alanlarında kullanılmaktadır. Bugün EM, yeryüzüyünde yaklaşık 150 ülkede kullanılmaktadır ve 13 ülkede EM kullanılması yasalarla devlet politikası olarak benimsenmiştir.

Bu raporda, son iki yılda Türkiye’de gerçekleştirilmiş olan başlıca çevre, tarım ve hayvancılık projeleri ele alınmakta ve çevre, tarım ve hayvancılıktaki kullanım şekilleri hakkında bazı genel bilgiler verilmektedir.

Doğada organik maddeler kendi haline bırakıldığında aerobik mikroorganizmalarca uzun bir süre içinde parçalanmaktadır. Ancak bu basit bileşiklere parçalanma olayı oksidasyon yoluyla olmaktadır. Doğal olarak, oksidasyon yoluyla, bir başka deyişle pütrifikasyon (kokuşma) yoluyla parçalanma neticesinde hidrojen sülfit, amonyak, merkaptanlar gibi çevreyi son derece rahatsız eden gaz bileşikleri açığa çıkmakta ve çevreyi son derece rahatsız etmektedir.

Organik maddelerin (gerek karada gerekse su içinde) oksidasyon yoluyla parçalanması şart değildir. Bir diğer yol da fermentasyondur.

EM, organik maddelerin fermentasyon yoluyla parçalanmasını teşvik eder. Bunun neticesinde:
• Organik maddeler daha kısa sürede kompostlaşır (mineralleşir) kullanılacak hale gelir (EM kullanılan gübre hemen tarlaya atılabilir ama en iyisi olgunlaşma için 4-6 hafta beklemektir)
• Koku yapan gazlar yerine, antioksidan maddeler, mineraller, vitaminler, biyolojik aktif maddeler içerir ki, buınlar su havzalarında ekolojik yaşamı destekler toprakta ise bitkiler için yararlıdır.
• Sinek oluşumunu en aza indirir.
• EM mikroorganizmaları doğadaki kimyasal maddeleri (pestisit kalıntıları ve diğer zararlı kimyasal maddeler) parçalar, zararsız hale getirir.
• Hayvan barınaklarında daha hijyen koşullar oluşturur ve rahatsız edici gazlar olmadığından hayvanların rahat nefes almalarını ve patojenlerden arınmış bir ortamda yaşamalarını sağlar. Mastitis vakalarını yok denecek düzeye indirir. Barınaklardaki ve hayvanlar üzerindeki kene ve pire sayısını yok denecek kadar azaltır.
• Çöplüklerin kokudan ve sinekten arınmasını ve organik çöplerin kısa sürede kompostlaşmasını sağlar. Çöp süzüntü sularını çevreye zararsız hale getirir.
• Dibinde zamanla organik kaynaklı çamur birikmiş dere ve göllerin temizlenmesini sağlar, bu su havzalarından çevreye yayılan kötü kokuları ortadan kaldırır.

kumes14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön