View Single Post
Eski 03-04-2007, 13:27   #9
kumes14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
EM yi anlatmaya devam etmek istiyorum.Çok kısa başlıklar ile EM ile neler yapılabileceğinden bahsedeceğim ve ilgili arkadaşlara detayları da açıklayabilirim.

Japonya’da Seto İç Denizi’nde EM ile Temizlenmesi amacıyla yapılan uygulamalarda yararlı etkilerin görülmesi ilk altı ay içinde gerçekleşmiştir. Sanayi, Hükümet, Üniversiteler ve Yurttaşların Katılımıyla Başarılan Sektörler arası bir Projedir. Proje uygulanmadan önce deniz kirliliği kırmızı yosunlarla kendini gösteriyordu. Kötü kokan 1 metre derinliğinde bir çamur oluşumu vardı. EM aktif, EM Çamur topları ve EM seramik kullanılmıştır.

EM uygulamaları sonucunda kıyıda oluşan 70 cm derinliğindeki çamur tabakası yok oldu . Kıyıya yakın bölgelerde Yumurta Midyelerinde (Fulvia Mutica) büyük artış görüldü. Şekil 1 de görüldüğü üzere EM uygulamalarının başladığı 1998 yılından itibaren su ürünleri verimlerinde denizdeki kirlenmenin azalmasıyla birlikte artış gözlenmektedir


Denizde yaşayan canlıların artışına bağlı olarak Uchuira Körfezi’nde çamur 1 metre azaldı. Uchiura Körfezinde yoğun biçimde yeşil laver (deniz yosunu) ve mükemmel Sugassum spp görülmeye başlandı. 2003 ve 2004’de, Utsumi’deki Crescent Plajı’nda Deniz tarağı (clam) (Ruditapes Philippinarum) ortaya çıktı. Deniz suyunda görünürlük 4,5 metreye yükseldi. (Hakozaki Limanı, Şubat 2004).

kumes14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön