View Single Post
Eski 22-02-2012, 11:31   #11
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Bitki pasaportu sistemiyle sadece Ek1 listesinde bulunan bitkiler bu yönetmeliğe tabi onun dışında problem olmuyor. Bu yönetmelikle oluşan problemler benim gördüğüm kadarıyla şöyle:

Dezavantajlar:

1-Bitki yetiştirme ruhsatı neyse de Ziraat Mühendisi çalıştıracak ekonomik güce sahip olmayan işletmeler kapanacak ya da gayrı yasal hale gelecek.

2-Ruhsatsız fason üretim yapılabilsede ticari dolaşımda belgesiz her fidan gayrı resmi olduğundan satanın başını ağrıtacak 15 bin liralara varan cezalarla karşı karşıya kalacak

3-Bir çok üretim, modern ya da özel üretim şartlarına sahip olduğundan ve bu üretimlerin özellikle sebze fidesinde hormonsuz yapılmadığından dolayı ve bu üretilen ürünlerin satışı dahi yetkilendirilerek yapıldığından fabrikasından ve hormonsuz olarak yetiştirilemeyen her fide millete tıpkı GDO da olduğu gibi devlet eliyle yedirilecektir

4-Ticari olarak satılan türlerde fiyatlar alıştığımız fiyatlara göre aşırı yükselecek fide fidan buna dahildir.

5-Ufak işletmelerin tamamına defol, büyük sermayeli işletmelerin tamamına yolun açık olsun denmektedir. Ufak işletmeleri teşvik edecek ya da büyüyebilmesine olanak verecek yollar açık bırakılmamıştır.

6-Az sayıda üretimde olsa korunarak lokal olarak üretilen yerel bir tür meyve fidanı ya da sebze çeşidinin getireceği düşük gelire kanaat ederek o türü üreten işletmeler kapanacağından yerli çeşitler ve lokal bitki türleri yok olmakla karşı karşıyadır. Ticari üretimde seri olarak talep gören ve seri üretilen çeşitlere yönelen firmalar asla ticari değeri olmayan türlerle ilgilenmeyeceğinden milletin sahip olduğu değerleri sahipsizliğe mahkum edilmekte ya da sahip çıkacak gayrı resmi ellere teslim edilmektedir. Kısacası yerel ve lokal türler yok olmaya mahkum edilmektedir.

7-Fide ve fidangibi bitkilerin yetiştiriciliğini yapan ve belki yüzlerce yıldır toprakta bitki fidesi ya da fidanı yapan köyler işsizliğe veya gelir düşüklüğüne yol açacak düzenlemelerle karşı karşıyadır sizler artık başka işler yapın denilmektdir.

8-Yükselecek fiyatlarla bahce kurulumları daha yüksek maliyetlere yol açmaktadır, çiftçiler için ilk girdi maliyetleri bitki temini aşamasında gübre ve ilaç girdi karşısında gırtlağına kadar borçlu olan ve ödemelerini zorlukla yapan özelliklede ufak çiftçilere ciddi maliyet artışlarıyla karşı karşıya bırakmaktadır.

9-Bitki pasaportu sistemi yeni bir sistem değildir sadece Ziari karantina sisteminin ağır yaptırımlarla üreticilere AB yasaları doğrultusunda geliştirilerek uygulamaya konulmasıdır

10-Yeni sistem yetkilendirmelerle fidan, tohum ve fide satışını Mühendis bulundurma yetkisine bağlayarak fidan satışını ticari ellerde sınırlandırmakta ve fidan satış sektöründe eksilecek yüzler ve sektöre girecek yeni yüzler ortaya koyacaktır.

11-Biştkisel üretime yeni girilmesi tamamıyle büyük kar marjlarını görüp yatırım yapacak büyük sermaye sahipleri ya da işletme girdilerini karşılayacak sermaye büyüklüğüne sahip yatırımcıları davet etmektedir, çünki ortadan kalkacak küçük işletmelerden doğan boşluk büyük sermayeli işletmeler ortaya koyacaktır.

12-Ziraat Mühedisleri bilerek veya bilmeyerek daha fazla sayıda bir patronun çalışanı olacak işinin patronu olan mühendis değil sermayesi olmadığı için bir işte çalışan mühendis olacaktır.


Avantajlar:

1-Devlet bitkisel üretimi kontrol altına almaktadır

2-Üretimler yetkili ve diplomalı eller kontrolünde yapılacaktır

3-Diploması olamayanlar 2 yıllık Tarım Önlisans gibi Tarımsal diploma veren okullarda okuyarak yetki elde etmek içn okul okumaya teşvik etmektdir.

4-İşsiz Ziraat Mühendisi kalmaz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön