View Single Post
Eski 20-02-2012, 00:19   #96
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhaba Sayın Meyvelitepe,

Evet, Facebook'ta paylaştığınız videoyu ben de gördüm. Dikkat ederseniz o videodan hemen sonra çıkan "önerilen videolar" listesinde (sizde aynı şekilde çıkmıyor olabilir), Windtamer diye bir sistem görülüyor. Benzer bir tasarım ilkesine dayandırılmış (ama Japon videosunda huniye benzeyen aparatın geniş kısmı rüzgarın çıkış yönünde duruyor).

Heyecanlanıp, vay Windtamer da neymiş diye bir araştırma yaptığınızda internette bazı kuşku dolu yazılar bulabiliyorsunuz (Japonlara henüz bir itiraz gelmemiş )

En büyük itiraz, verimlilik kısmında. Windtamer'cılar verimlilikte çok ileri gittiklerini ve geleneksel rüzgar tirbünlerinin iki katı verimlilikte enerji üretebildiklerini söylüyorlar.

Halbuki bir de Betz Law var.. http://www.yildiz.edu.tr/~tanriov/RG2.pdf

Diyor ki, rüzgar verimliliği kuramsal olarak en fazla %59.4 olabilir. Zaten mevcut santrallerin verimliliği %51-%53'lere kadar çıkabiliyormş. Dolayısı ile Windtamer'cılara itiraz büyük. Zaten eleştirilerde windtamer'ın gerçek veriler içeren araştrırmalara girmediğini de yazıyorlar (bilginin biraz eski, yani 2010 yılından olduğunu da not olarak düşmeliyim).

-Her zamanki gibi- işin uzmanı olmamakla birlikte 2 kat daha iyiyim gibi söylemlere (Japon bile dese ) dikkatli yaklaşmak lazım diyorum

Yine de rüzgarla ilgili bu forumdaki her yazıyı ilgiyle takip ettiğimi de söylemek isterim.

Ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön