View Single Post
Eski 02-04-2007, 18:38   #11
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 100
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Bal kabağının kıtırdak yapılanı var. Kirece yatırılıyor, nasıl yapıldığını bilen var mı?

Ben daha öncede sormuş olabilirim bunu?
Sevgili Memet,

Ben bu işlerin uzmanı değilim ama, kabak tatlısının kabaklarının sert ve gevrek olması için kireçli suda bekletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonrası bildiğimiz usül olacak...

Kireçli su, 2-3 litre suya 100 gr kadar sönmemiş kireç karıştırılarak elde ediliyor. Suyun durulması için 7-8 saat gerekir. Bundan sonra su dikkatle tortusundan ayrılıyor ve kabaklar bu suya atılarak 2-3 saat veya bir gece bekletiliyor. Bekletme süresi çeşitli tariflerde farklı veriliyor. Bu süre kabak dilimlerini büyüklüğüne göre değişiyor sanırım. Tabii kabağın cinsine, içerdiği su miktarına belki şeker miktarına göre de değişebilir. İstenen sertlik derecesi de bu sürede rol oynayabilir bence. Küçük dilimler için 2-3 saat yeterli. Çok sert istiyorsanız süreyi daha uzun tutabilirsiniz. Örneğin kabak reçeli için kabak dilimleri 1 gün bekletilirmiş (sizin kasdettiğiniz de reçeli olmasın?).

Unutmadan, kabakları kireçli sudan çıkardıktan sonra birkaç su çalkalamak gerekir. 7-8 sefer çalkalamak iyi bir ölçüdür.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Nil

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön