View Single Post
Eski 17-02-2012, 12:05   #14
engindenizduray
Yeni Üye
 
engindenizduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2012
Şehir: İstanbul / Balıkesir / Muğla
Mesajlar: 9
Sayın Karapotinli; Avrupa-ABD-Kanada-Rusya-Japonya-Avustralya-Brezilya-İsrail-Çin-Kore ve Türkiye'de üniversiteler tarafından hazırlanan bu tür bilgisayar yazılımı destekli otomasyon sistemleri olduğunu internetten takip ediyorum lakin agaclar.net'de çalışmalarını paylaşan arkadaşların, tanıdığım çiftçi-ziraat müh.-veterinerhekimlerin ve tarıma gönül verenlerin dilek-öneri ve şikayetlerine tam anlamıyla cevap verebilme amacıyla tasarlanmış bir otomasyon sistemiyle hiç karşılaşamadığım gibi videosunu fotoğrafını dahi görmedim. (Tarım fuarlarında da rastlamadım)

Bu nedenle agaclar.net olarak bir "otomasyon fonu" oluşturarak, bilgisayar programcılarının-makina mühendislerinin-yazılım mühendislerinin, ziraat mühendislerinin, veteriner hekimlerin, araştırmacıların ve tabii ki çiftçilerin önerileri dikkate alınarak yalnız ülkemizde değil farklı coğrafyalarda da kolaylıkla kullanılabilen bir proje hazırlanması gerektiği (bu işin artık bilgisayar bölümünde okuyan bir öğrencinin boş vakitlerinde hazırladığı 300-500 liralık yazılımlarla desteklenen, kullanımı güç, verilere müdahale imkânı sınırlı, malzeme kalitesi yetersiz ve tasarımı hatalı sistemlerle yürümeyeceği) gün gibi açık.

Yani; örneğin jalapeno biberi yetiştirmek istiyorsunuz, toprak yapısı, suyun sertliği, korunacak ph değeri, ihtiyaç duyulan minerallerin türleri ve miktarları, korunması gereken ısı-nem-sıcaklık değerleri vb. bitkinin gelişimine etki eden tüm verilerin 1kez sisteme girilmesi sonucu sistemin kütüphanesinde bu bilgiler yer alacak ve üretici örneğin marul üretimine geçmek istediğinde bir tuşa basarak sistem kendini marul otomasyonuna uyarlaması sağlanacak. Bu otomasyon hem insan hatasından kaynaklanan sorunları en aza indirecek hem de sağlıklı, kaliteli ve verimli ürün elde edilmesini özetle üretimde istikrarı getirecektir.

Böyle bir otomasyon sisteminde kullanılacak yazılım sadece otomasyonu desteklemekle kalmamalı, çiftçiye öneride de bulunmalı; örneğin, chery domates üreten çiftçiye "bu toprak yapısı, ph düzeyi, nem miktarı", "oyster mantarı üretmeye de elverişli" diyebilmeli ki çiftçi-seracı tesisinin alanını daha verimli kullanarak üretim miktarını ve gelirini arttırabilsin. Ayrıca bu yazılım üretilmesi planlanan ürün hakkında detaylı bilgi verebilmeli, "server (bilgi bankası-yönetim arşivi)"dan güncellenebilmeli, kamera sistemiyle desteklenebilmeli. Örneğin Antalya'daki bir üreticinin sistemine İstanbul'daki sistem operatörü internet üzerinden müdahale edebilmeli. Tüm sistemler tek merkezden izlenerek sorunlu bir sistemin derhal farkedilerek düzeltilmesine olanak tanımalı.

Bu sebeplerle bu konudaki girişiminizi desteklediğimi bildirir, daha önce defalarca değinilmiş olsa da konunun daha ciddi bir biçimde tekrar ele alınmasını sağladığınız için teşekkür ederim.


Düzenleyen engindenizduray : 17-02-2012 saat 12:41
engindenizduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön