View Single Post
Eski 17-02-2012, 09:07   #1
UtkuMun
Ağaçsever
 
UtkuMun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
Deniz Börülcesi



Salicornia europaea isimli türü ülkemizde kıyı Ege ve İç Anadolu'nun Tuz Gölü çevresinde sıklıkla yetişir, halk arasında idrar sökücü olarak, veya doğal sodyum deposu olduğu için guatr hastalığı ile savaş için kullanılır. Özellikle Ege'de gıda maddesi olarak tüketilmesi meşhurdur genelde, Limon, sarımsak ve zeytinyağı ile salatası yapılır (normal börülce gibi).

Ama pek çok insan bilmezki Deniz börülcesinin tüketilen kısmındaki kütlenin %34lük kısmı proteint %30luk kısmı ise yağdan oluşur. Bitki sınıflandırmasında Halophyte ailesinin bir ferdi olarak kabul edilir ve tuzlu toprağı sevmekle kalmaz, tuzlu suyla yetişmeyi tercih eder, öyleki deniz suyuyla yetiştirilen bitki kuyu suyuyla yetiştirilene kıysala hem besleyici bakımdan daha üstündür hemde daha hızlı büyür. Kuraklığa direnci yüksektir. Karides çiftliklerinden elde edilen atık kullanılabilicek en iyi gübredir ki bu çiftliklerin atıkları düny için ciddi bir çevre sorunu teşkil etmektedir (özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinde).

Yağı çıkarıldığında artan posanın protein değeri %40 ın üzerindedir dolayısıyla ideal bir hayvan yemidir, işleme tabi tutulmadan gıda maddesi veya yem olarakta tüketilir. Bilim Camiasında bu bitkiye çok büyük bir merak vardır ama ilginç br şekilde Türk basınında bu bitkiye yönelik haber bulamadım. Bitki hakkındaki bilgilerimizi paylaşırsak sevinirim.

UtkuMun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön