View Single Post
Eski 10-02-2012, 19:11   #35
güler seferoğlu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
merhaba arkadaşlar,
Sn. Sakdağ,
çiğ sütle yapılanların risk taşıdığını bildiğim için peynir mayalandıktan sonra kaynatmayı tercih ettim.pastörize etmek için 67 derece sıcaklıkta 30 dakika tutulması gerekiyormuş ama evde sıvı termometresi olmadan bunu takip etmek imkansız.
(Sütün doğal niteliklerinin bozulmaması için, 62-65°C gibi oldukça düşük bir sıcaklık 30 dakika süre ile uygulanır. Peynire işlenecek sütün pastörizasyonunda da bu değerler uygundur şeklinde bilgi buldum internette)
önerileriniz varsa değerlendirmek isterim kaynama noktasına gelen peynir aradığım özellikte olmuyor çünkü.Marketlerden şarküterilerden aldığımız peynirler de sanki peynir tadında değil gibiler... Çocuğuma ev yapımı yoğurt yediriyorum ve peynirini de evde yapmak için her yolu denemeyi düşünüyorum tabi sağlığı riske atmadan birde kutu sütlerle yoğurt bile mayalanmıyor içinde yararlı bakterilerden hiç yok neredeyse.. yoğurt tutmayan sütten peynir de olmaz diye düşünerek hiç denemedim bile . bildiğiniz yöntemler varsa bu konuda aydınlanmak isterim.
Ve Sn Feriha,
kullandığım mayanın markası Trakya, içeriğinde su ve proteaz karışımı, NaCl, ve sodyum benzoat var. 6 lt süte 2,5 ml yeterli oldu belki daha azı ile de tutabilir ama ilk defa denediğim için minimum ölçüyü denemedim. litreye 0,45 ml'den hesapladım 0,35 ml'den hesaplanırsa daha az koyulabilir. ancak bu kullanılan mayaya göre değişiyormuş.satın alacağınız mayanın üzerindeki bilgiye göre bir oranlama yapmak gerekliymiş. Denemelerinde herkese başarılar diler ustalara da saygılarımı iletirim.

güler seferoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön