View Single Post
Eski 07-02-2012, 22:59   #68
Birsen 33
Ağaç Dostu
 
Birsen 33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Mersin
Mesajlar: 113
Yılan bıçağı denir bizim yörede. Pişirilerek yendiği de bilinmez. Cildi tahriş ettiğinden de zehirli olduğuna inanılır.

Ben çorbasının yapıldığını bilmezdim, memuriyetim sırasında arkadaşlarımdan öğrendim. Yurdumun çeşitli yerlerinden insanlarla çalışmanın böyle faydaları da var : )

Yılan yastığının çorbası her insanın içmesi, tatması gereken çok güzel bir lezzet, üstelik de şifalı. Kış aylarında bu çorbadan içenlerin hastalanmayacağı söylenir.

Şimdi tam mevsimi. Bahçede bazı kayaların dibinde öbek öbek çıktılar ve ben yılın ilk çorbasını bu hafta yaptım.

Aşağıdaki tarifle yaptığımda ağızda boğazda hiç rahatsızlık vermiyor. Yoğurtlu tarifte de eğer rahatsızlık vermişse yeterince kaynamadığını, henüz pişmediğini gösterir.

Bu tarif de benden:

Yılan Bıçağı Çorbası: Tirşik Çorbası

1 su bardağı kadar Aşurelik buğday 1-2 saat önceden yıkanır, ıslatılır.

Yarım kg kadar taze yılanyastığı bitkisi sapıyla beraber yıkanıp çok ince doğranır.
1 kahve fincanı kadar nar ekşisiyle tencerede suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar pişirilir. Bu dönemde yağ koyulmaz, sürekli karıştırılarak yanmamasına dikkat edilir.

Islanmış olan buğday ilave edilir. İsteğe göre bir gün önceden ıslatılmış nohut da koyulabilir. iyice karıştırılır ve üzerine çorbalık olacak şekilde kaynar su ilave edilir. Buğday iyice yumuşayıncaya kadar, 1 saatten fazla pişirilir( Ben düdüklü tencerede 40-45 dakika kadar kaynatıyorum). Ocaktan alınır.

Üzeri için: Küçük tavada sarımsak doğranır, yağda hafifçe kavrulur. Yumuşayınca 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber ve nane eklenir. Sıcak çorbanın üzerine coss diye dökülür. Yeterince tuzu ilave edilir, karıştırılır. Afiyet, şifa olsun.

Not: 1.Sarımsaklı sosu dökmeden önce bir miktar ayranı sürekli karıştırarak ilave edebilirsiniz.

2. Bu çorba mevsiminde toplanıp kurutulmuş bitkiden de yapılabilir. O zaman boğazı rahatsız edici özelliği çok daha az oluyor ve daha kısa sürede pişiyor.


Düzenleyen Birsen 33 : 07-02-2012 saat 23:05 Neden: Bilgi ilave etmek için
Birsen 33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön