View Single Post
Eski 05-02-2012, 18:21   #5
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Zengarden'dan aldığım tohumla birlikte çimlenme ve bakım bilgileri de gelmiş, onu da sizlerle paylayaşayım

Paketin üstünde yazan isim Helleborus Niger:

Çimlendirme

Tohumlar elinize geçer geçmez ekin. Pek çoğu 30 gün içinde çimlenecektir. Fakat ender durumlarda bazılarının çimlenmesi 1 yılı bulabilir bu nedenle ekim yerinizi iyi seçin.

Tohumları ekmeden önce 1 lt içme suyu kaynatıp 15 dakika soğumasına izin verin. Su ortalama 60-70 derece sıcaklığa geri düşecektir. Tohumların üzerine bu suyu dökün ve ılık suda 1-3 gün arası tohumları bekletin. Çeşme suyu kullanmayın Tohumların iyice şiştiklerinden emin olduğunuzda tohumları sudan alıp bekletmeden kaliteli, nemli çimlendirme toprağına ekimi gerçekleştirin. Üretim saksısını ışık alacak ve nemi içinde tutacak şekilde, şeffaf plastik ya da cam ile örtün. Sık sık çimlenme olup olmadığını kontrol edip çimlenenleri hiç vakit kaybetmeden üretim saksısından dışarı alın.

Eylül-Ekim aylarında; doğrudan dışarı ekim için dış mekânda mini sera ortamı oluşturun. Tohumları ektiğiniz üretim saksılarını mini sera ortamında tutun. Doğrudan toprağa ekimlerde gölge bir alan seçip ekimi doğrudan toprağa yapın. Tohumu korumak için şeffaf plastik ya da cam ile önlem alın.

Çimlendirmeyi hızlandırma

Yukarıdaki iç mekân örneğinde olduğu gibi tohumları ekip 30 gün çimlenmelerini bekleyin. Bu süreçte çimlenenleri 7 cm çaplı saksılara taşıyarak şaşırtın. Çimlenmeyenlerin bulunduğu üretim saksılarını -4, +4 derece bir yere ya da buzdolabının iç raflarından birine yerleştirin. Nemli toprak içinde 4-5 hafta tuttuğunuz tohumları buzdolabından çıkartıp ortalama 10 derece olan aydınlık bir ortama taşıyın. Çıkmayan tohumların da filizlenmeye başladığını göreceksiniz.

Bakım

Filizleri dışarı taşımadan önce alıştırın. Bunun için 7 gün boyunca gündüz dışarıda gün batımında ise tekrar iç mekâna alın. 7 gün sonunda kalıcı yerlerine aralarında 25 cm mesafe bırakarak dikebilirsiniz. Nemli ve geçirgen toprak seven Helleborusların ilk açan çiçeklerini feda edip dikkatlice kopartın bu köklerinin daha güçlü büyümesine ve bitkinin çabuk gelişmesine yol açar. Sert soğuk rüzgâr almayacağı bir yerde yetiştirin. Her sonbahar dibini çapalayıp gübreleyin. Yarı gölgede daha mutlu olacaktır. Budama istemeyen bitkinin hava koşullarından ve mevsim değişimlerinde geçen yapraklarını temizlemeniz yeterlidir.

Tohum temin etmek isteyenler ZENGARDEN Ev ve Bahce adresine bakabilirler. Bir pakette beş tohum var.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön