View Single Post
Eski 03-02-2012, 18:28   #375
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Sayın vehibe,

Çocukluğumuzda Aydında akşama doğru bu pide ( biz ona halep işi derdik) fırınlar tarafından yapılarak, aynen simit gibi koluna cam çerçeveli tenekeyi takan satıcılar tarafından sokak aralarında dolaştırılırdı. Olağanüstü lezzetli gelirdi bize. Bu pideyi İzmirde o taraf kökenli büyük lokantalardan birisi Nazilli gülü/bülbül yuvası diye yapıp satmakta ama denedim o eski pideyle alakası yok. Ancak yıllar önce Karacasu'ya o muhteşem Afrodisias harabelerini gezmeye gittiğimizde çarşının göbeğindeki bir mütevazi pidecide yemiş ve aynen eski tadı almıştım. Sanırım birde Bozdoğandaki o meşhur pideci yapmaktaymış ama oraya nasip olup gidemedik.

Ben bu pideyi İzmirde tarif ile yaptırmaya çalışıyorum ama tutturamıyorlar. Bir ara kuzu buttan bir parçayı donmuş halde buzdolabından alıp, hafif çözülmeye başladığında bıçak kıyması yapıyor, sadece tuz, maydanoz ve soğan ile yoğurup pide fırınına götürüyor ustaya anlatabilirsem muhteşem lezzeti yaratıyordum. Bu pideyi soğutmadan ortasına bir küçük parça tereyağ koyup elde ikiye katlayacaksınız ve iki veya en çok 3 lokmada yiyeceksiniz, el yalatır.
Bir hususu daha yazayım, benim bildiğimde hamur biraz küçük ve kalınca olurdu, et ise biraz daha az...

Hamurunu nasıl yaptığınızı yazarsanız evde bir uğraşayım, köy fırınında yapabilirim belki... Biz yanında ayran içerdik.

Afiyet olsun.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön