Konu: Pria
View Single Post
Eski 24-01-2012, 22:27   #13
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
[B]

...Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Bir keresinde köyde gündüz fidanlarımı sularken,yerde oturuyorum tabi..hortum fidanın dibinde..10 dakika kadar bekliyorum..Öyle otururken bir ara arkama döndüm..baktım arkamda bir yılan,1 metre uzağımda kafayı kaldırmış bana bakıyor..belliki suya gelmişti..İçimden ne yapmalı,ne yapmalı diye düşünürken..hiç istifimi bozmadan yanıbaşımdaki hortumun ucunu yavaşça elime aldım ve hızla arkama dönerek yılana tuttum..zavallıcık şok olmuştu..o kaçtı ben su sıkarak kovaladım keratayı..

Bir defasında da, yine zeytinleri sularken fidanın dibindeki otların,kuru dalların altından pıt diye ayaklarımın dibine bir tavşan yavrusu fırlayıverdi..hortumdan çıkan sudan ıslanmış, yanıbaşımda tir-tir titriyordu..öylesine tatlı, sevimliydi ki, uzunca bir süre sevdim, okşadım korkusu yatışsın diye..ama hala titriyordu..hafifçe arkasına vurur gibi yaptım; başladı yine zıplayıp gitmeye..daldı yine bir ot yığınının altına..bu yavrunun ana babasının yuvası da benim fidanlığın içindeki yaşlı bir incir altındaydı..onları üç yıl devamlı gördüm..ama bu yıl göremedim..avcılar geliyor aklıma..

Bir de kuşlar..fidanlarımın en az 10-15 tanesinin dallarında kuş yuvaları oluyor..baharda, tam yumurta-yavru döneminde fidanlığıma gittiğimde, dolaşırken benim onların yuvalarına, yavrularına zarar vereceğim hissiyle, etrafımda öylesine çığlıklar atıp dolanıyorlar ki..adeta ''git burdan'' demek istiyorlar bana..üzülüyorum tabi.....
Sevgili pria sizi daha çok tanıdığımıza memnun olduk. Özel iletiler ile sohbet ederken çok daha genç olduğunuzu hayal etmiştim. Halbuki benim gibi orta yaşın sırındamışsınız. Şimdi biraz daha sevindim aynı kervandamışız.

Ve şimdi daha derin ve hatta daha entellektüel sohbet yolu açılmış demektir.

Eğer yılanla karşılaştığında yarı beline yakın havaya kalkmışsa tehlikede olduğunu düşünür ve kendisini olduğunda daha büyük göstermek ister. Bu onun aynı zamanda saldırı pozisyonudur. Çok yakınınızda, ayaklarınızın dilinde bu durumda yakalanırsanız, hiç kıpırdamadan bir süre beklenirse çekip gider. Küçük bir hareketi saldırı olarak algılar.

Eğer yılandan şüphelenilen bir yer varsa oraya su püskürtülürse çekip gider...

Tavşan ve yavrusuna gelince; tavşan 5 km lik bir alanda yaylım _ beslenme_ yapar ve en umulmadık bir yerde yatar. Her zaman aynı yerde aynı yatağı kullanır. Dibinden geçseniz bile kaçmaz. Tavşan gibisin sözü korktuğundan değil, _kendine güvene_ kaçtığından gelir. İşte o zaman aynı yuvaya bir daha yatmaz. Ama başka bir tavşan yatabilir.

Tabi siz yavruya dokunduğunuz için _ bıraktığınız koku_ anne onları daha emin bir yere taşıma ihtimali yüksektir.

Kuşlar yumurtlama ve yavrulama dönemlerinde yuvalarının yanına gelen, yaklaşan her canlıyı düşman _avcı_ olarak görür. Sizin yuvaya yaklaştığınızdaki tepkiyi bir kediye, bir köpeğe, bir yılana ya da bir alıcı kuşa da verir. Amacı dikkati başka yere çekmektir ve bunu yaparken kendini bile tehlikeye atar.

Eğer kuşun yuvasına, yumurtasına veya yavrusuna dokunulursa _ koku sinerse_bir daha o yuvaya gelmez. Yumurta ve yavrularını terk eder.

Zeytin fidanlarının dip dallarına kuşlar yuva yapıyorsa budama zamanı gelmiş demektir.

Kolaylıklar diliyorum.

(not: bu yazı karşı tarafın bu konularda hiçbir şey bilmediği düşünülerek yazılmıştır)

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön