View Single Post
Eski 17-01-2012, 13:05   #1
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Antalya yaban hayatı için ağaçlandırma

Ağaçlandırma işine forumun da katkısıyla bayağı heves sardım. Akdeniz iklimine uygun ağaçlardan tohum ya da çelik alma yoluyla fide yetiştirip sonrada dikim yapmak istiyorum. Benim gibi düşünen başka üyeler varsa birlik olabiliriz.

Biliyorum kısa vade de yapılacak iş değil ama zamanla yetiştirdiğim fideleri ve yaptığım dikimleri yine bu konu başlığı altında paylaşacağım. Allah ömür verirse uzun yıllar bu başlığı aktif tutmak niyetindeyim.

Yapacağım ağaçlandırma kesinlikle şehiriçi olmayacak, orman arazilerinde olacak. Elbette evimizin bahçesine veya park vb. uygun arazilere yapılacak ağaçlandırma da güzel birşey ama reel düşünürsek yaban hayatına bir faydası yok veya ihmal edilecek kadar düşük seviyede. Bu fikre kapılmamın sebebi de aynı zamanda avcılıkla uğraşan biriyim ve mevcut yaban hayatının azalması beni üzüyor. Ayrıca yapacağım işlerle birçok kişinin düşündüğünün tersine avcıların yaban hayatına duyduğu sevgiyi ve yaptıkları işleri göstermek istiyorum.

Hangi ağaçları dikmek gerekir konusunda da önerilere açığım çünkü yeteri kadar bilgim yok. Öncelikli düşündüğüm ağaç meşe. Neden derseniz, meşe palamudu yaban domuzu, tavşan, sincap, alakarga vb. birçok hayvan için çok önemli bir besin. Hatta rüzgarın etkisiyle akarsulara düşen palamutlar sazan gibi bazı balıklar içinde önemli bir besin kaynağı.

Bir diğer düşündüğüm ağaç badem, badem toprak derinliğinin az olduğu kayalık yerlerde kolay yetişiyor ve kuraklığa dayanıklı. Meyvesi de yine yaban hayvanlarınca seviliyor.

Yaban hayata katkısı ne olur bilmiyorum ama turunç ve zeytin ağacı yetiştirmeyi de düşünüyorum. Ayrıca servi ve kızılçamda düşündüğüm diğer ağaçlar.

Dediğim gibi tüm önerilere ve Antalya bölgesinde yapılacak tüm faaliyetlere açığım.

Saygılar.

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön