nikon_ / Zeytin
Merhaba,
Uzun süredir ilgi duyduğum, ancak yeni yeni denemelere başladığım bonsai konusunda yaptığım bir çalışmayı paylaşmak ve sizlerin de görüşlerini almak istiyorum.
Geçen yaz başlarında, marketlerde satılan ve hayli uzun ve dalsız bir gövdeye sahip olan bir zeytin fidanı elde etmiştim(foto-1).
Gövde uzunluğunu kısaltmak için geçen yaz sonuna doğru havai köklendirme yaptım(foto-2). Daha sonra köklendirme uyguladığım kısıma saksı monte edip bitkinin köklerinin güçlenmesine çalıştım. İki hafta kadar önce de, havai köklendirme yaptığımdan kısımdan kesip zeytini daha büyük saksıya aldım. (Altta kalan kısımdan da yeni bir sürgün verdi, büyüdüğünde onu da kullanabilirim).
Şimdi işin asıl kısmı, nasıl bir tarz uygulayabileceğim? Ağacın şu anki şekli itibariyle buket/süpürge (hokidachi) tarzı daha uygun gibi görünüyor(foto-3-4). Değerli bonsai severlerin olduğu başka bir forumda da bu çalışmamı eklemiştim, orada da buket tarzı önerilmişti. Ancak, dal yapısına yakından bakıldığında bazı dalların gövdeye göre kalın kaldığı görülüyor(foto-5). Bunları budasam, bu sefer de buket tarzını bozacağım. Nasıl bir uygulama yapmalıyım? Radikal bir kararla tepeden tamamen kesmeye içim elvermez galiba. Bu hali ile başka bir tarz da uygulanabilir mi yapılacak değişikliklerle?
Yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
|