View Single Post
Eski 08-01-2012, 16:26   #3
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba,

Edremitin anıtsal ve korunmaya değer Ağaçları konusu bölgeyi bildiğimden dolayı beni de üzüyor.

Birçok Anıt Ağaç gözümüzün önünde yok oluyor. Bazılarına çiviler ve kalaslar çakılmış, bazıları yerlerine villalar yapılacağı için bir sonraki seneyi göremeyecek. Bazıları odun amaçlı kesilip yakılıyor. Yetkililer ise bu Ağaç katliamını görmezden gelmeyi tercih ediyorlar.

Balıkesir, Havrandan itibaren Çanakkaleye bağlı Küçükkuyuya kadar çevresi 3-4 hatta 5 m ye ulaşmış birçok Ağaç bulunuyor. Hala geç kalmış değiliz. Ancak, başta bölge belediyeleri olmak üzere hepimizin oturup planlı bir şekilde elimizde kalanları kurtarma planı yapmamız lazım diye düşünüyorum.

Sadece arabamızla geçerken gördüklerimize, bir de Kazdağının eteklerine kadar uzanan, ormanın içinde kaybolup gitmişleri de eklersek sanırım birkaç bin Ağacımız vardır.

Esasında Kaymakamlıklar Anıt Ağaç kurtarma operasyonu yapmak isterse ilk olarak Uzanıp giden Zeytinliklerin içinde adeti Nükleer santral heybetiyle yükselen beton santrallerini yasaklamaları gerekir. Kanunu da zaten var.

ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERİNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası: 3573

Kanun Kabul Tarihi: 26/01/1939

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 07/02/1939

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 4126

Bu kanuna göre Madde 20 - (Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/5 md.)

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.

(Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./99.mad) Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması hâlinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına altmış Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar planları geçerlidir.


Bu kanunun uygulanmasından sorumlu olan mercii ise

Madde 21- (Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./100.mad)

Bu Kanun hükümlerine göre idarî para cezasına karar vermeye mahallî mülkî amir yetkilidir.


Sadece bu kanuna dayanarak Ağaçlar ki büyük bölümü Zeytinliktir, hepsi kurtarılabilir.

Aksi taktirde yakında villalar ve yapılaşma Kazdağının zirvelerine kadar çıkacaktır.


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön