View Single Post
Eski 28-03-2007, 17:34   #6
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Kızılırmak köpürdü 28 Mart 2007


Metin YILDIRIM/AVANOS (Nevşehir), (DHA)

Nevşehir'in Avanos İlçesi'nden geçen Kızılırımak Nehri, Kayseri'de bir deterjan firmasının deposunu yıkaması sonucu köpürerek, beyaz aktı. Köpükler, 15-20 santim kalınlığa ve 1 kilometre uzunluğa ulaştı. Yeni


Avanos İlçesi merkezinden geçen ve normalde siyaha yakın olarak akan Kızılırmak Nehri, bu kez de beyaza büründü. Kayseri'de bir deterjan firması deposunu yıkayınca, deterjan atıkları nehre karıştı. İlçedeki köprü ayaklarının altındaki yaklaşık 1- 1.5 metre yükseklikteki taş yığınından akan su, içindeki deterjan atıkları nedeniyle köpürerek aktı. Köpük kalınlığı 15- 20 santimetreye, uzunluğu ise yaklaşık 1 kilometreye ulaştı.

Nerindeki ördekler de köpüklerin arasında yüzdü. Avanos Kaymakamı Mehmet Ünlü, köpüren nehre gelerek, incelemelerde bulundu.

Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri köpüklerden numune alarak, incelemek üzere laboratuvara götürdü. Köpüklerin nehirdeki balıkları etkileyip etkilemediği, yapılacak inceleme sonucu belli olacağı belirtildi.

“ENDİŞEYE GEREK YOK”

Nevşehir Çevre ve Orman Müdürü Eren Bircan, Kızılırmak'ın Avanos'tan geçtiği Taşköprü altındaki, taş setlerin ardından ortaya çıkan köpüğün neden oluştuğunun belirlenmesi amacıyla alınan örneklerin KASKİ (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü laboratuvarına gönderildiğini söyledi.
Çevre ve Orman Müdürü Eren Bircan, yaptıkları araştırmada köpüklerin, Kızılırmak'ın Avanos ilçe sınırları içinde başladığı kısımda oluşmadığının belirlendiğini kaydetti. Köpüğün sadece, Taşköprü'nün hemen altındaki taş setlerin yanında oluştuğunu bildiren Bircan, şöyle dedi:

“Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yanı sıra Nevşehir Tarım Müdürlüğü ekipleri de belirtilen köpük alanında araştırmalarda bulundu. Anlık ölçümler yapıldı ve kitlerle su analizi yapıldı. Suyun oksijen miktarı, Ph'ı, su içindeki nikrat miktarı ve suyun sıcaklığı çerçevesinde 4 ayrı parametreye bakıldığında, sonuçlar normal çıktı. Diğer yanda suyun köpürdüğü alanda kesinlikle herhangi bir atığın Kızılırmak Nehri'ne karışmadığı araştırmalarla ortaya konuldu. Köpüğün neden oluştuğuna yönelik incelemeler sürüyor.

Kayseri Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri de konuyla ilgileniyorlar. Ayrıca, belirtilen alanlarda, şu ana kadar herhangi balık ölümü ve benzeri herhangi olumsuzluk gözlemlenmedi. Ciddi bir endişe ile karşı karşıya olmadığımızın bilinmesini istiyorum.”

KİRLİLİK BALIKLARI VURDU

Kırıkkale'nin Yahşihan İlçesi'nden geçen Kızılırmak kenarında suların giderek çekilmesi ve oluşan çevre kirliliğinin had safhaya ulaşması sonucu balıkların öldüğü belirtildi.

Birkaç aydan bu yana Kızılırmak üzerindeki barajlarda su tutulması nedeniyle Kırıkkale'ye çok az miktarda su verilebildi. Dere gibi akmaya başlayan Kızılırmak'ta sudaki oksijenin azalmasıyla birlikte ırmağa verilen atık ve kanalizasyonların kitlesel balık ölümlerine neden olduğu bildirildi.

Yahşihan'da Kızılırmak'ın kenarlarında bulunan sığ alanlarda kitlesel balık katliamının görülmesi çevrecilerin tepkisini çekti. Duyarlı kişiler, ‘Yeşil Vadi Projesi' kapsamındaki Kızılırmak'ta görülen çevre katliamı karşısında yetkilileri göreve davet ederken, Kırıkkale için önem taşıyan şu kaynağının hor kullanılmasını ve ırmakta canlı oranının azalmasının durdurulmasını istedi.

Suyu giderek azalan Kızılırmak'a Rafineri ve MKE Kurumu'nun kirli suları ile şehir kanalizasyonun akmasının, tehlikenin boyutunu giderek artırdığı ileri sürüldü. Bunun etkisiyle Kızılırmak'ta nesli tükenen balıklar arasında sazan, kadife, yayın ve levrek olduğu belirtildi.




kaynak
----------------------------------------------------

Böyle bir çevre felakatinden sonra, çevrenin gördüğü zararı tespit etmek için...
DEBİSİ YÜKSEK SAYILACAK BİR NEHİRDE,
şu test kitleri ile ölçüm yaparak deterjanın yol açabileceği endişeleri anlamaya çalışmak:
- Oksijen
- pH
- Nitrat
- Sıcaklık

bence çok vahim. Bana bu adeta, "bir vakanın kalp krizi geçirip geçirmediğini
ateşini ölçerek anlarım" der gibi geliyor. O deterjanların çevreye hiç bir zararının olmayacağını fabrika yetkilisi iddia etse anlarım; ancak bunu yetkililer belirtince sanki hiç bir şey olmamış gibi zaten civarda ölen balıkta görülmedi, ciddi bir endişeye mahal yok demek insanı pes ettiriyor. O atığı nehre bırakan vatandaş, tekrar tekrar aynı şeyi yapacak görünüyor.

Ben yapılan testlere şaşırdım şöyle ki;
- Oksijen (detarjan neden ani bir oksijen düşüşüne yol açsın!.. Ayrıca zaten debisi yüksek bir nehirde zaten atmosferden suya karışan yoğun oksijen ile oksijen saturasyonu zaten kendiliğinden artar, burası bir göl olmadığına göre oksijene bakarak deterjanın etkilerini anlamak ne derece anlamlı) ?
- pH, Koskoca nehirde nasıl bir pH değişimi görmek deterjanın tahrip edici etkisini ortaya koyar, bunu da bilemedim!.. Zaten yoğun akan bir suda, pH devamlı eski kararlı seviyesine gelmeye çalışır, bu deterjanın suya etkisini ölçmekte bence hiç bir anlam ifade etmez.
- Nitrat ölçmenin konuyla ne alakası var hiç anlamadım.
- Sıcaklık ölçmek!!! Bunu zaten fazla üzerinde düşünüp anlamaya da çalışmadım...
-Ölen balık HENÜZ görülmediği için, ekosistemde bir şey olmadığı yargısına varmak.. vs. vs.

Sanki oluşan kirliliği anlamak veya tespit etmeye çalışmak için bakılmaması gereken ne varsa bakılıyor. Öyle olunca yanlış göstergelere bakarak, hiç bir şey olmadı demek mümkün oluveriyor. Mikrobiyolojik bir çalışma, ağır metal analizi vs vs yapmadan bu suya detarjanı boşaltan şirket aynı zamanda nükleer atık bile bıraksa aynı parametrelere bakarak her hangibiri, "yoo hiç bir şey olmadı" diyebilirler... Acaba, böyle kazaların (gerçi burada kazada yok adam düpedüz planlı bir iş yapageliyor ve herhangibir cezada almıyor üstelik yetkililer tarafından savunuluyor) ekosistem üzerinde yarattığı tahribatı analiz etmede daha kestirme bir yol bulunabilir mi? Mesala yetkililer suyun tadına bakarak, sorun yok! devam!.. diyemezler mi? Benim canımı, "araştırıyor görünmeleri" sıkıyor. Hal böyle olunca, araştırıldı mı araştırıldı. Eeee!..
son 24 saatte karaya vuran toplu balık ölümleride olmamış!.. Devam, kızılırmak köüprmüş ne var bunda.. Suyun pH'ı koç gibi, sıcaklık koç gibi dünkü gibi.. Devam bakalım, nereye kadar.

saygılar,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön