View Single Post
Eski 06-01-2012, 19:39   #11
my1981
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-09-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 75
Sera kurulum ve maliyet

Herkese selamlar. Topraksız tarımı ticari olarak yapmak isteyen arkadaşlara bir fikir vermesi açısından kurulumdan bugüne kadar yaptıklarımı, harcadıklarımı en ince detayına kadar anlatmaya çalışacağım umarım faydalı olur.
İlk maliyetiniz sera maliyeti. Ben 300 m2 tünel tipi plastik serayı haziran 2010 da 4000 tl ye almıştım. Güncel fiyatları sera imalatçılarından edinebilirsiniz.
İkinci maliyetiniz kurulum ve kurulacak yerin zemin düzenlemesi için yapılacak harcama.


Uploaded with ImageShack.us
Resimde de görüldüğü gibi benim serayı kurduğum yer epeyce eğimliydi. İlk başta akan su kültüründe domates yetiştirmeyi planladığımız için zemin hafif eğimli düzeltilerek içine kanallar açıldı. Fakat kanalların üzerine sera kurulamadığı için zemin tekrar düzeltildi. Yani boşyere iki defa fazladan dozer çalıştırıldı ve toplam 750tl verildi. Kurulumada ayrıca 350 tl verildi. Bu noktadaki önerim hangi sistemle üretim yapacağınıza çok iyi karar vermek. Akan su kültüründen durgun suya fikir değiştirince sera zeminindeki o hafif eğimi kazma kürek biz düzeltmek zorunda kaldık. Tabi Haziran Temmuz aylarını kapsayan bu çalışma akşam güneş battıktan sonraki çalışmalarla ancak 2 ayda bitti. Tabi serada gece çalışabilmeniz için elektrik çekildi (90 TL lik bir masraf; 4 tane ampul ve 4 tane 3lü priz, 100m de kablo)


Uploaded with ImageShack.us

my1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön