View Single Post
Eski 03-01-2012, 11:36   #5
my1981
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-09-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 75
Sn. Delimus arpa çimlendirme konusunda hernekadar derdimi anlatamasamda sağlık olsun. Bu konudaki bütün yardım ve eleştirilerini bekliyorum. Şimdi sırasıyla sorularını yanıtlamaya çalışıyım.
1. Ektiğiniz marul cinsi türü ? Bu konu çok önemliyse fide aldığım yere bi sorarım. Ama ısrarla ektiğim bir cins yok. Fideci, abi bak bu cins güzel ondan hazırlıyım diyor bizde sen bilirsin deyip ekiyoruz.
2. Son havuzdaki marullar kaça kaç ? Şu an 300 m2 serada 12 adet 3*6 m boyutlarında havuzlarım var. Kullandığım straforlar 0,5*1m 2cm kalınlığında. İlk aşamadakilerde 59 adet delik var. Sonrakilerde ise 10 adet delik var.
3.Havuz derinliği ne kadar? Havuzları hazırlarken 2,5 cm kalınlığındaki 3m boyundaki 20 cm enli tahtalar kullanmıştım. Yani havuzlarım 20 cm derinliğinde ama ben havuzları yarıya kadar dolduruyorum.
4.Suyu ne sıklıkla yeniliyorsunuz? Valla bu konu beni neredeyse bu işten soğutuyordu. Şöyle anlatıyım. Serayı ilk kurduğumda 4500 adet göbek marul ekmiştim (2010 haziran ayıydı) 20. güne kadar marullar mükemmeldi (resimleri mevcut gönderebilirim). Sonra bir hastalık vurdu biz neden acaba diyene kadar tüm marullar çöp oldu. Sonra biz su ziyan olmasın diye suya bir miktar peroxid uygulayıp 4500 göbek marul daha ektik. Bu seferde marullar saçak saçak acayip bir hal aldı bir kısmı tohuma kalktı sunuç olarak bunlarında hepsi çöp oldu. Sonra aynı suya (tabi bu arada su azaldıkça takviye yapıyorum ama sonuçta eski suyun üstüne ekleme yapıyorum). 3500 adet kıvırcık ektik kıvırcıklar oldu ama resimlerdekilerle alakası yoktu hepsini ancak 300TL sattık. Hal böyle olunca bizde moraller sfırın altı. Hatta seradaki havuzların yarısını kaldırdık. Ama son bir deneme olsun diye 600 adet taze suya kıvırcık ektik ve oldular. Bunu üzerine 1200 adet daha yeni suya ekim yaptık onlarda resimde gördükleriniz . Şu an 1800 adet daha ekili ilk aşamada birkaç gün içinde büyük köpüklere alıcaz. Yani özetle her üründe suyu değiştirmeye başladım.
5.Verim nasıl ? Tam olarak bu soruyu anlamadım ama sayı olarak bahsedersem
3*6m lik havuza 36 köpük yani 360adet marul sığıyor. Bugüne kadar ektiğimiz marulların içinde tutmayan olmadı ama her havuzda 3-5 tane bodur kalanlar oluyor. Süre olarak ta 600 tanelik denemeyi 36. günde sattık. 1200 adetlıik resimdekileri ise 45. günde sattık.
6.Satış fiyatınız nasıl ? Şimdilik çok aşırı bir üretim olmadığı için daha İstanbul'a açılamadık. Ama sonuçta ürettiğimiz marul en fazla alacağınız para pazar fiyatının yarısı oda sizi hertürlü kurtarır. Şimdilik pazarcı bi komşumuz var ona veriyoruz. Tabi onunda işine geliyor hemen evin yanında yağmur çamur derdi olmadan gece gündüz istediği kadar alıyor.
7.Karşılaştığınız en büyük sorun ne oldu ... Valla iki mahsul tamamen koyunlara yem oldu daha ne olsun ama şimdi işin düzene girdiğine inanıyorum. Birde karşılaştığımız sorunların büyük kısmının plastik bardak içine ekim yapmaktan kaynaklandığını düşünüyorum. İki tur (önce 59 delikli köpüklere sonra 10 delikli köpüklere aktararak) üretim yaparak bu sorunu ortadan kaldırdık. Ayrıca bu sistemle hem işçilikten tasarruf sağladık hemde marulların suyunu 15 gün sonra tazalemiş olduk.
8.Isıtma yapıyormusunuz suyu veya ortamı... Ne yazıkki ne suyu ne ortamın ısısını kontrol ediyorum. İlk çöpe giden denemeyi kurtarmak için (Temmuz ayı olduğu için) kümeslerde olan petekle fanlardan almıştık ama nafile. Birde fanın yaktığı elektriği görünce yazın ekim yapmamak daha iyi diyor insan. Bakalım bu yaz görücez yeni düzenlemelerle durum nasıl olacak.
Bu arada son olarak şunları söylemek istiyorum. Benim bu kurduğum sistem topraksız tarımın taş devri. Bundan daha ucuza bir sistem kurmak için ancak nalbur ve keresteci akrabanızın olması gerek. Mükemmel bir sistem olduğunu söylemiyorum ama şimdilik iş gördüğünü söyleye bilirim. 600 adet, 1200 adetten sonra 1800 adetlik üretimimin resimlerinide sizinle paylaşaçağım.

my1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön