View Single Post
Eski 01-01-2012, 13:49   #26
acemifüsun
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
drhegeli'inin yabancı kaynaklardan aktardığı bilgileri kopyaladım
Hoş bir tesadüf olarak Amazon'dan sipariş verdiğim iki plumeria kitabı bugün elime ulaştı. Yazarları plumeria uzmanı olan kitapların tohum çimlendirme bölümlerini tercüme ediyorum.

İlk Kitap : "Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World"
Yazar : Jim Little
Basım tarihi : Nisan 2010


Tohumdan Çoğaltma
İlk adım, tohumu parmaklarınızın arasına alıp çok hafif sıkıştırarak tohum içinde kotiledon olup olmadığını anlamaktır. Düz ve içinde bir embriyon olduğuna dair işaret olmayan tohumları atın. Sonra, perlit veya benzer hafif ağırlıklı, gevşek bir yetiştirme ortamının üzerine yatırın. Üzerini ince bir tabaka perlit ile kaplayın. Siz nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, gövdeleri ışık kaynağına doğru döneceğinden tohumlar ortama dik olarak konmak zorunda değil. Taze tohumlar 12-15 günde çimlenecektir. Pek çok tohum çeşidi ekilmeden önce birkaç saatliğine veya gece boyunca suda bekletilebilirken, bu işlem plumeria için önerilmez. Plumeria tohumları yumuşak gövdeli tohumlardır ve nemli ortamları seven mantarların sebep olduğu aşırı sulamaya bağlı çürüme, ana başarısızlık nedenidir. Ekim öncesi suda bekletme, palmiye tohumları gibi kalın çeperli tohumlar için önerilir, plumeria tohumları için değil.
Tohumlar çimlendikten sonra, her on günde bir dengeli bir sıvı gübre ile (ambalaj üzerinde tavsiye edilen oranın yarısı kadar) beslemeye başlayabilirsiniz. İlk yıl içinde fidanınız sağlıklı bir şekilde geliştikten sonra gübrenizi NPK 18-6-12 olarak değiştirebilirsiniz. Yaygın kanının aksine, ilk çiçeklenmeyi tetiklemek için, fosfor ağırlıklı bir gübreden çok azotu fazla bir gübre tercih edilmelidir. Yeni çalışmalar(*), genç bitkilerin o kadar da çok fosfata ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Fosfat, kök gelişimini tamamlamış yetişkin bitkiler için önerilir.
Fidanlar 5-8 cm boya ulaştığında, 10-15 cm'lik saksılara aktarılabilir. Tohumlar taze ise en az %90'lık çimlenme oranı beklenir. Ortalama ısıda ve az aydınlık bir iç ortamda bekletilebilirler ise tohumlar canlılığını bir yıl veya daha fazla koruyabilirler. Saklama için plastik değil kağıt torbalar kullanılmalıdır, çünkü tohumların da soluk alıp vermeye ihtiyaçları vardır. Tohumlar buzdolabında saklanabilir fakat gerekli değildir. Tohum ne kadar eski ise çimlenme o kadar yavaşlar ve kayıp artar.


(*) Kaynak: Armstrong Helen, "Plants don't need so much posphate!" Flower Tech, Horticulture World, Volume 8, No 3, 2005

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön