View Single Post
Eski 31-12-2011, 21:20   #320
sariefe
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Güle güle 2011 - Hoşgeldin 2012

Yeni yılda açmayan çiçekleriniz açsın, gülmeyen yüzleriniz gülsün.


YENİ YIL ÖZEL SERGİSİ


Name:  2012 (Small).jpg
Views: 783
Size:  34.6 KB


Ağaç süsleme geleneği eski bir Türk geleneğidir.

Hıristiyanlar' ın İsa' nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türkler' in yeniden doğuş bayramıdır.

Türkler' in, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.

Türkler' de güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık' da gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gündüz geceyi yenerek zafer kazanıyor.

Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor. İşte Türkler bu güneşin zaferini büyük şenliklerle akçam ağacı altında bir bayram olarak kutluyorlar.

Bayramın adı
NARDUGAN (nar=güneş, tugan-dugan=doğan) Doğan güneş.

Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen' e dualar ediyorlar. Duaları Tanrı' ya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar.

Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar, büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.

Akçam ağacı yalnız Orta Asya' da yetişiyormuş. Filistin' de bu ağacı bilmezlermiş, bu yüzden olayın, Türkler' den Hıristiyanlar' a geçtiği ve bunu da Hunlar' ın Avrupa' ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor.

İsa' nın doğumu ile hiç ilgisi yok.

"Doğum, güneşin yeniden doğuşu"

Sümerolog
Muazzez İlmiye ÇIĞ




Sonuç olarak; kimimizin kutladığı kimimizin yabancıların geleneği olarak görüp kutlamadığı 31 Aralık gecesinin ne eski Türkler' in 22 Aralık' da kutladığı nardugan ile ne de hıristiyanların 25 Aralık' da kutladığı İsa' nın doğumu (noel) ile hiçbir alakası yok. Kutladığımız sadece özel bir takvim gününden ibaret.

Ağaç süsleme konusuna gelince bu da yukarıda açıklandığı üzere eski bir Türk geleneğidir. Bugün isteyen süsler istemeyen süslemez. İsteyen de benim gibi kaktüslerini süsler İşte benim yeni yıla birlikte girdiğim yeni kaktüslerim...



İsim eklenecek!

Yeni yilinzi kutlerim! (Gagauz Türkçesi)


İsim eklenecek!

Yeni iliniz mübarek olsun! (Azerbaycan Türkçesi)


İsim eklenecek!

Teze yılınız gutlayarın! (Türkmen Türkçesi)


İsim eklenecek!

Yengi yılıngız mübarek bolsun! (Üzbek Türkçesi)


İsim eklenecek!

Yengi yılıngız a mübarek bolsun! (Yeni Uygur Türkçesi)


İsim eklenecek!

Cangı cılıngız kuttu bolsun! (Kırgız Türkçesi)


Düzenleyen sariefe : 29-05-2013 saat 17:09
sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön