View Single Post
Eski 27-03-2007, 12:43   #93
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Kanunlarımızda cevize yönelik düzenlemeleri iki başlık altında toplanmaktadır.
1.Kamuya ait alanlarda doğal olarak yetişen meyveli ağaçların korunması ve yasa dışı yollarla tahriplerinin önlenmesidir.
2. Yasal izinlere dayanılarak devlet ormanlarında aşılanan ve tarım alanlarında yetiştirilen meyve ağaçlarının korunması ve verimli halde iken kesilmelerinin engellenmesidir. Yürürlükteki 6831 Sayılı Orman Kanununun 1. Madde “h” bendine göre sahipli arazide yetişen veya yetiştirilen meyveli ağaç ve ağaçcıklar ile kaplı alanlar orman sayılmamaktadır. Dolayısıyla, sahipli arazideki ceviz gibi meyveli ağaç bahçeleri orman olmayıp, bu yönüyle devamlılığının sağlanmasında ormancılık yönünden bir güvence yoktur. Orman Kanununda da bu ağaçların kesilmesini önleyici kesin yaptırımlar bulunmamaktadır.
Ancak, bu konuda orman sayılmayan alanlardan yararlanmayı düzenleyen hüküm ve buna dayalı olarak hazırlanmış bulunan yönetmelikte birtakım kısıtlamalara yer verilmiş olduğu görülmektedir.
Kaliteli kerestesi ve meyvesi nedeni ile orman sınırları dışında da çok yoğun bir şekilde kesilerek yok edilen ceviz ağaçlarının korunması özel öneme sahiptir. Yukarıda belirtilen yasanın iptali ile birlikte uygulamada doğan boşluk ve buna bağlı ağaç kıyımını önlemek amacıyla Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından 1989 tarihinde 4352 sayılı Tamim yayınlanmıştır. Buna göre, orman sayılmayan alanlardaki aşılı ceviz ve kestane ağaçlarının kesim ve nakil işleri OGM tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda, aşılı ceviz ve kestane ağaçlarının kesimi, Orman Kanununun 116. Maddesine dayalı olarak hazırlanmış bulunan “6831 Sayılı Orman Kanununun Birinci Maddesine Göre Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaççıklardan Sahiplerinin Faydalanma Şekil ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamına alınmıştır.


Yürürlükte bulunan yönetmelik gereğince kesim izni verilebilmesi için ön şart, ceviz ağaçlarının bulunduğu yerin mülkiyeti devletten başkasına ait ve orman sayılmayan yerlerden olmasıdır. Bu yerlerde bulunan ceviz ağaçlarının kesimi için ormancı ve ziraatçı teknik elemanlardan kurulu heyetin olumlu rapor vermesi şartı da aranmaktadır. Komisyonda bulunan üyelerin olumlu raporunun yetkili birimlerce onayını takiben damga yapılacak ve kesim izni verilecektir. Ceviz ağaçlarının kesilmesine izin verilebilmesi için; bu ağaçların hastalık ve yaşlılık nedeni ile meyve vermez hale gelmiş olması, ağaçların doğal afetlerden (sel, rüzgar, yıldırım vb.) zarar görmüş olması, kuruma, yol, baraj vb. zorunlu yapı ve tesis alanları içerisinde kalma, komşu araziye zarar verme gibi kesimlerini kaçınılmaz olarak gerekli kılan haller bulunması şartları aranmaktadır. Aksi halde bu ağaçların kesimine izin verilmeyecektir (OGM, 1993).
Tamim ve yönetmeliklere aşılı cevizlerin izinsiz kesimini yasaklayan kurallar konulmuş olmakla birlikte, bu kurallara uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımların neler olabileceği kesin olarak belli değildir. Orman Kanununun 116. Maddesine göre fıstıkçamı ve palamut meşesi dışındaki meyveli ağaçların kesiminde hiçbir sınırlama bulunmamaktadır. Bu durumda kanunun, izinsiz kesimle üretilen emvalin müsaderesi ve sanığın 6831 sayılı yasanın 109. maddesine göre cezalandırılmasını ön gören hükümlerinin aşılı ceviz kesiminde de uygulanması mümkün görülmemektedir.

Kaynak: Ceviz Yetiştiriciliği kitabı, Prof.Dr. Yaşar AKÇA

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön