View Single Post
Eski 23-12-2011, 22:48   #844
PlentyPlant
Ağaç Dostu
 
PlentyPlant's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-05-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 722
Name:  Piaranthus geminatus 1.jpg
Views: 1945
Size:  44.4 KB

Piaranthus geminatus

Elimdeki bu bitkinin alt tür ismi, melez olup olmadığı konusunda net bir sonuca ulaşmak mümkün olmadı. Doğru isim konusunda uyararak, aramama yardımcı olan (ismini izinsiz anmama kızmaz herhalde) Sayın Taner Angay’a çok teşekkür ederim.

Anavatanı Güney Afrika. Piaranthuslar yaygın bir coğrafyada, birbirine çok yakın formlarda ve bir arada yetiştikleri için, uzman botanikçiler tarafından bile ayırt edilmesi ve sınıflandırılması çok zor bulunan türler arasında sayılıyor.

Toprak üzerinde yayılarak öbek oluşturan bir tür. Türüne göre az ya da çok belirgin olan 4 köşeli gövdelerinde, yumuşak tırnaksı çıkıntılar yer aıyor.

Yıldız biçimindeki çiçekleri, yine türüne bağlı olarak az veya çok tüylü olabiliyor ve kadifemsi bir dokuya sahip. Renkleri ise beyazdan, sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengiye kadar çok çeşitlilik gösteriyor ve çizgisel veya noktasal desenlere sahip. Çiçeklenme, genellikle Ekim ayında gerçekleşiyor.

Büyüme döneminde düzenli sulama ve sıvı besin ihtiyacı duyan Piaranthus, özellikle sıcak aylarda çürütmeyecek kadar bol miktarda sulanabiliyor. (En azından, gövdesinin şişkinliğini ve tokluğunu koruyacak kadar…) Soğuk aylarda, çok dikkatli olmak kaydıyla ve gerektikçe, toprağı çok az miktarda nemlendirilebilir.

Dallarından kolayca üretmek mümkün. Kesilen dalı bir süre kurumaya bıraktıktan sonra, geçirgen bir toprak karışımının üstüne yatırmak (gömmeden) köklenmesi için yeterli olacaktır.

Yararlanılan kaynaklar:
www.stapeliads.info
www.cactus-art.biz

Name:  Piaranthus geminatus 2.jpg
Views: 1861
Size:  31.0 KB

Name:  Piaranthus geminatus 3.jpg
Views: 1855
Size:  28.7 KB

Name:  Piaranthus geminatus 4.jpg
Views: 1946
Size:  34.9 KB

Name:  Piaranthus geminatus 5.jpg
Views: 1842
Size:  47.9 KB


Düzenleyen PlentyPlant : 25-12-2011 saat 21:06 Neden: sözcük düzeltme
PlentyPlant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön