View Single Post
Eski 26-03-2007, 11:21   #87
ismailtosun77
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 37
Sn. Danış;
Öncelikle yanlış bir ifadeyi düzeltmek gerekir diye düşünüyorum. Bizim bir tipe çeşit diyebilmeniz için öncelikle milli çeşit listesinde yer almasının yanısıra çeşit özellik belgesinin düzenlenmiş olması da gerekiyor. Ülkemizde tohum tescil vb. işlemlerle ilgili yönetmeliğimiz 308 sayılı yönetmeliktir.(Tohum Tescil ve Sertifikasyon Yönetmeliği). Bu bağlamda; Maraş-18 bizim için tip durumundadır. Yani çeşit değildir. Çeşit olabilmesi için yönetmelikte belirtilen aşamaları geçmesi gerekir.
Sorunuza gelince; ABD menşeili olan Chandler çeşidi geç yapraklanan çeşit olarak bilinmektedir. Yan dallarda verimliliği yüksek olarak biliniyor. Ancak bu çeşidin Orta Anadolu gibi karasal iklimin egemen olduğu ekolojilerde nasıl verim performansı göstereceği konusunda bitmiş **** bilinen bir çalışmamız yok. Sizinde çok iyi bildiği gibi ceviz EKOLOJİDEN YÜKSEK DÜZEYDE ETKİLENEN BİR TÜRDÜR. Bu nedenle plantasyon oluşturmadan önce deneme amaçlı da olsa 5-7 ağaçla bir dikim yapıp en az 2 yıl gözlemleyin derim. Baştan yanlış çeşit seçmektense bu metot 2 yıl geriden gelir ancak doğru adım atmanıza da yardımcı olur. Bu yaklaşım size sadece yapraklanma tarihlerini dondan etkilenip etkilenmeme durumlarını görmemiz açısından reailiteyi ortaya koyar. Ancak bizim için en önemli yaklaşım çeşitlerin verim performanslarıdır. Chandlar çeşidinin verim performansı ne olacaktır bunun bilinmesi gerekir. Ticari bahçelerden 2 hadise önemlidir. Geç yapraklanma ve en önemlisi verimlilik. Plantasyon oluşturacağınız mevkiide yetişmiş ağaçlardan birkaçına kalem aşısı yaparak en kısa zamanda verim durumlarınıda görme şansınız olacaktır. Aşılanan kalemler hızlı gelişme göstereceklerinden verim potansiyelleri hakkında da bilgi sahibi olma şansı verecektir.
Netice itibarı ile kendine verimli olsa en az iki çeşitle bahçe kurulmalıdır. Chandler ile Maraş-18'in çiçeklenmeleri Yalova ekolojisinde çakışmıyor. Chanler 5-7 gün daha geç çiçek açıyor . Bilgilerinize sunulur.
saygılarımla....

ismailtosun77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön