Konu: Eser İlhan
View Single Post
Eski 12-12-2011, 10:00   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Eser İlhan

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

2007 yılında, çocukluğumdan beri en büyük hayalim olan bahçeli bir eve nihayet kavuştuğum ve o çorak bahçeyi adam etmeye uğraştığım günlerde bu siteyi babam önerdi bana. Bir girdim, hala mutluluka buradayım..

Burada neler öğrendiniz?

Bitkiler ve bahçe bakımı hakkında kafamda oluşan her sorunun cevabına burada hızlı ve doğru olarak ulaşabileceğimi, soru sormaktan çekinmemeyi öğrendim.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Diğer üyelerin benden kayda değer bir şeyler öğrendiğini düşünmüyorum çünkü ben de henüz “bilgi biriktirme” aşamasındayım. Ama elim erdiğince dilim döndüğünce bildiğim birşey olursa, arkadaşlarıma zevkle yardım eder, edindiğim tecrübeleri paylaşırım elbet

Sizi tanıyalım

1959 yılında Istanbul’da doğdum. Istanbul Erkek Lisesini (yanlış anlaşılmasın, ben bir bayanım. Sadece gittiğim okulun adı “Erkek Lisesi” ) ve Istanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitirdim. Mezun olur olmaz aynı fakültenin Farmasötik Kimya (İlaç Kimyası) Anabilim Dalı’na asistan olarak girdim. Doktora vs. derken bir de baktım ki 25 yılı öğretim üyesi olarak geçirmişim…
Yaş haddine kalmadan kendime, aileme ve hobilerime bolca vakit ayırmak istediğimden 2006 yılı sonunda kendi isteğimle emekli oldum. O zamandan beri de bahçe ve bitkiler önemli bir hobi olarak hayatımdalar.
Evliyim, 21 yaşında bir oğlum var.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Pratikte mümkün olsa tamamını ayırırdım. Ama tüm hafta sonlarımın yaklaşık yüzde elli zamanı bahçeye ve bitkilere ait. Bunun dışında da gerek yazılı kaynaklardan gerekse internetten araştırıp okuyarak oldukça geniş bir zamanı bitkilerle ilgili bilgilerimi geliştirmek ve pekiştirmek için kullanıyorum.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Herşey çok güzel ama bazen çok gereksiz olduğunu düşündüğüm tartışmalara rastlıyorum . O zaman “keşke bunlar olmasa” diyorum ve çok şaşırıp üzülüyorum.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Özellikle yeni üyelere soru sormaktan çekinmemelerini ama sorularına bazen –çeşitli nedenlerle- cevap alamazlarsa da küsmemelerini ve sormaya devam etmelerini öneririm. Kısa zaman sonra bütünün bir parçası olduklarını görecekler

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Kendimi bildim bileli bitkiler dünyasıyla ilgiliyim. Çocukluğumda anneannem evde birdolu bitki yetiştirirdi. (Şimdi düşünüyorum da, sanırım yeşilparmak denilen insanlardandı. Her daldırdığı tutardı) Ben de ona bakarak küçük saksılar hatta gazoz kapakları içinde minicik bitkiler yetiştirmeye çalışırdım
Daha sonraları (henüz internetin ve agaclar.net’in olmadığı ve bilgiye görece zor ulaşılan yetişkin dönemlerimde) Afrika menekşeleri ve kaktüslerle çok uğraştım, araştırdım, yetiştirdim. Hala da bir balkon dolusu kaktüsüm var.

Bitkilerimle ilgilenmek her yaşımda beni çok mutlu eden bir uğraş oldu. Adeta terapi; dünyada sadece onlar ve ben kalıyoruz. Başka her şey siliniyor ve önemini kaybediyor. Ne kadar sinirli veya üzgün ya da gergin olsam da sonuç hep aynı. Bitkilerle uğraşmak benim için sanki bir meditasyon. Ağrılar bile geçiyor
Hepsi çocuklarım gibi. Birini diğerine tercih etmek çok zor ama ben galiba ağaçları biraz daha çok seviyorum.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Net hatırladığım fazla bir şey yok. Düşününce hep beni üzen olaylar geliyor aklıma:
Bahçeyi yaparken evin girişinin sol tarafına çok güzel ve büyükçe bir Taxus baccata dikmiştik. Baharda önce çok güzel sürdü, sonra birden bire kurumaya başladı ve öyle büyük bir hızla öldü ki hala şaşırıyorum ve içim acıyor. Bir de geçen kış yağan karda çok sevdiğim himalaya sedirimiz devrildi. Kaldırıp yeniden destekledikse de ölmesine engel olamadık.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Hayır, olmadı.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Bazı toplantılara katıldım ve her seferinde tadı damağımda kaldı. Herkes çok sıcak ve içten. Daha sık bir araya gelebilmeyi ve yakın dostluklar oluşturmayı gerçekten çok isterim.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Bitkilerle ilgili bölümü pek yeterli değil ama peyzaj örneklemeleri açısından Küçük Bahçe isimli kitabı çok seviyorum. Bilgiye daha çok internetten ulaşıyorum. Derlediğim bilgileri bilgisayarımda açtığım Bahçe dosyasına kaydediyorum. Böylece kendi kaynağımı oluşturuyorum. Bazen aylık dergileri de alıyorum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Hayrettin Karaca’yı çok takdir ediyorum.


Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Mineralienatlas - Fossilienatlas isimli mineral forumuna üyeyim. Agaclar.net’teki gibi arkadaşlık sıcaklık ve samimiyet yok orda Biz sanki büyük bir aile olduk ve bu çok güzel…

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Eczacılık okurken Botanik ve Farmakognozi dersleri almıştık. Başlangıç noktası olmak adına (Latince isimler,genel botanik bilgisi vb) yararlanıyorum ama bahçe ve bahçecilik konulu bir eğitim almayı da çok isterdim. Özellikle budama , hastalık-zararlılar ve ilaçlama konularında bilgilenme çok iyi olabilirdi.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Bilgisayarımda agaclar.net sayfası nerdeyse hep açık. Yeni mesajları günü gününe takip ediyorum. Birkaç gün giremediğim zamanlarda bayağı yokluğunu çekiyorum. (Bağımlılık belirtisi)

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Kitap okumayı, şiiri, sinema ve tiyatroya gitmeyi, klasik batı müziğini ve resim sergilerini dolaşmayı severim. Mineral koleksiyonu yapıyorum. Çok önemsediğim yaklaşık 500 parçalık bir koleksiyonum var. Agatlar ve mineraller olmak üzere iki alt başlıkta topluyorum. Onların bakımı, tasnifi ve bu konuda okumak, araştırmak da zaman alan uğraşlarımdan.

Ayrıca bone china porselen çay kupalarını topluyorum.( Ama kupa koleksiyonum biraz ağır ilerliyor). Son zamanlarda porselen biblolara da ilgi duymaya başladım. Sanırım onları da toplamaya başlayacağım. Özellikle de melek biblolarını…
Çocukken de elime ne geçerse (deniz kabukları, kartpostallar, posta pulları vb) biriktirmeyi pek severdim. Bu huyum hala değişmedi gibi (Boşuna dememişler “yedisinde neyse yetmişinde de odur” diye ). Belli bir yönde obje toplarken o konuya ait bilgileri de biriktirmek, öğrenme sürecü beni en az koleksiyonun kendisi kadar, hatta belki daha da çok heyecanlandırıyor..

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Henüz katılamadım. Paylaşmanın güzel olduğunu düşünüyorum ve buna açığım ama paylaşım elden yapılırsa daha sağlıklı olurmuş gibi gözüküyor bana. Kargoyla uzak mesafelerden bitki gelmesinin bazı hallerde bitkiye eziyet olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca ben sanırım biraz sabırsızım, çok zor bulabileceğimi düşündüğüm bir bitki olmadıkça beklemeye dayanamıyorum ve gidip satın almayı tercih ediyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Tek tek kişi belirtmek yerine tüm forumdan çok pazitif etkilendiğimi söylemek isterim. Ama dikkatle izlediğim birkaç bahçe var İlk aklıma gelenler Güler hanımın, Limon’un, Kiraz’ın, Çiçeksever70 in , nurcanaybay’ın, Cemo’nun, Orhan Özbilgiç’in bahçeleri.. Ama sadece bunlar değil daha birçok bahçeyi de ibretle, hayranlıkla izliyor ve çok yararlanıyorum. Unuttuklarım bana kızmasınlar

Bunlardan ayrı olarak sayın Nuri Mürvet’in başlıklarından ve “Bir bileme soralım”da sayın Mine Pakkaner’den çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.

Ayrıca beni içimizden biri başlığında kendimi tanıtmaya yüreklendirdiği için Güler Hanıma teşekkür etmek istiyorum. Geçmişte bu sorulara çok baktım, ama onun zarif ricası olmasaydı herhalde daha uzun süre bu işe kalkışamazdım.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Belli bir sivil toplum örgütünde çalışmıyorum ama zaman zaman bazılarının açtıkları kampanyalara çeşitli şekillerde destek vermeye çalışıyorum.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Hiç katılmadım, sadece bazı inandığım imza kampanyalarına destek verdim. Evet, eğer haklılığına inanıyorsam katılmak gerekir diye düşünüyorum.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Hayır, tabii ki yeterli değil . Belgesel kanalları artabilir, bitkileri tanıtan, doğru bitki bakımıyla ilgili prgramlar yapılabilir. Çocuklara ağacı ve yeşili sevdirecek , önemini kavratacak programlar da bence çok önemli ama bunun doğru dozu nasıl ayarlanır onu bilemiyorum. Bazen özendirelim derken bıktırabiliyoruz da. Galiba bu bağlamda en iyisi örnek olmak. Ormanlar cayır cayır yanarken ormanı sev yeşili koru demek pek inandırıcı olamıyor herhalde.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Güzel bir uygulama. Yurt dışında oldukça yaygın olduğunu biliyorum. Bizde de artmalılar bence.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

Birer tane yazmak öyle zor ki, birini yazınca diğeri mahzun kalıyor
ağaç: Sedir
çiçek: “En sevdiğim çiçek” yok. Ama sade görünümlü kır çiçeklerini güzel bulurum.
kitap: Simyacı
şarkı: İspanyol meyhanesi
müzik grubu/müzik sanatçısı: Beatles / Joan Baez
ressam: Yabancı ressamlardan Monet. Bizim ressamlarımızdan Nuri İyem ve Fikret Otyam. Her ikisinin de Anadolu kadınları portreleri beni çok etkiliyor. Bu bağlamda ikisini birlikte değerlendiriyorum
şair: Nazım Hikmet
film: Out of Africa
web sitesi: agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön