View Single Post
Eski 07-12-2011, 18:15   #3
wellness
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2011
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 413
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arslan22 Mesajı Göster
Merhaba

Bahçeye geçen sene ektiğim 2 tane elma fidanım var.2 mt. boylarında felan.Bir tanesinin türü Mondial Gala diğeri ise Summer Red'di sanırım.İkiside geçen sene çok çiçek açtılar.Ama daha sonra çağla şekline gelen elmalar döküldü.Sadece birisinde 3 adet elma oldu.Bu senede çiçeklenme oldu.Mondial gala'da çok aşırı çiçeklenme var.Diğerinde de fazla değil ama onda da var.Şimdi çiçeklerin meyva tutabilmesi için ne yapmam lazım acaba.Yardımlarınızı rica ederim.

Teşekkürler.
İyi günler.
Bunun birçok sebebi olmakla beraber, ilk akla gelen şunlardır.
1- İklimsel problem.
2- fosfor eksikliği
3- dölleyici çeşit bulunmaması
İklimsel problem de çiçek açar ancak hava ayaza çektiği ve soğuk olduğu için çiçeklerini döker döl tutmaz. Bunun çaresi çiçekler mart-nisan aylarında kabarmaya başladığında bordo bulamacı yapıp fidanın her tarafı masmavi oluncaya kadar pompa ile üzerine püskürtmek. Bu fidanın çiçek açmasını bir hafta-10 gün kadar geciktirir ve soğuklardan bir miktar korumuş olur. Bordo bulamacını zirai ilaç satan yerlerden temin edebilirsin. Onu alırken nasıl kullanacağını da sorarsan, aldığın yer sana yardımcı olur.
Fosfor eksikliğinde ise hem fazla çiçeklenme görülmez ve hemde döl tutumu çok az olur. Bununda çaresi 15-15 ya da 20-20 gübre kullanmaktır. Bu gübreyi de yine zirai ilaç satan yerlerden bulabilirsin. tek fidan için 300-400 gr gübre yeter. Ancak gübreyi fidanın tam dibine değil, fidan dal uçlarının iz düşümüne 15-20 santim derinliğinde, toprağı fidan etrafında daire çizecek şekilde açıp gübreyi bu hendeğe serp ve üzerini tekrar kapat. Bu işlemi şubat-mart aylarında yapmalısın.
Dölleyici çeşite gelince elmalar genelde kendine verimli değillerdir. Kendi çiçek tozu ile döllenmezler. Bu sebeble şu an bahçende bulunan elma fidanını tozlayıcı cinsini de alıp, mevcut fidanına 5-6 metre mesafede dikebilirsin.
Kalın sağlıcakla.

wellness Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön