View Single Post
Eski 07-12-2011, 12:26   #24
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Yukarıda kendi sorduğum sorunun cevabı için gerekli hesaplamayı yaptım.

60 derecede % 30 nispi neme sahip hava yiyeceklerden aldığı nem ile %70 nispi nem oranına eriştiğinde ve ancak sıcaklığı 45 dereceye düştüğünde yoğunluklar bir birine eşit oluyor ve aşağıya çökmesi için biraz daha soğuması gerekiyor. Bu defa sıcaklığı yiyecekleri kurutmak için yetersiz kalıyor.

Daha detaylı bir başka hesaplama sonuçları ise şöyle:

Ortam sıcaklığı 35 derece ve nispi nem % 40 olsun (kuru sayılabilecek bir hava). Bu durumda havanın yoğunluğu 1.05 g/m3. Güneş paneli ile bu havanın sıcaklığı 70 dereceye çıkarsa havanın nispi neminin %10 a düşeceğini (hava güneş panelinden geçerken dışarıdan nem almıyor ve nem vermiyor, yani maddenin sakınımı kanunu çalışıyor) ve yoğunluğunun 0.91 g/m3 olacağını görüyoruz. Bu sıcak hava yiyeceklerdeki nemi alarak biraz soğuyor ve hem nem almasından hem de soğumasından dolayı %70 neme ulaştığında bile 40 derecede yoğunluğu 0.91 oluyor ki hala giren havanın yoğunluğuna eşit. Bu nemli havanın çökebilmesi için sıcaklığının daha da düşmesi veya üstteki yiyeceklerden daha az nem alması gerekir. Bu da 'Aşağıya tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık' anlamına gelir.

Bütün bu hesapları yiyeceklerin özgül ısıları ve hava ile yiyeceklerdeki su arasındaki enerji alış verişine dayalı olarak da yapabilirim, ama uzun iş olduğu ve gerekli görmediğim için yapmadım )

Yukarıdaki değerler, nemli havanın yoğunluğunun daha düşük olduğunu ve nemli havayı çökeltebilmek için hatırı sayılır derecede soğutmak gerektiğini açıkça gösteriyor.

Nitekim,

Density of air - Wikipedia, the free encyclopedia

linkindeki şu cümle olayı özetliyor:

“The addition of water vapor to air (making the air humid) reduces the density of the air, which may at first appear contrary to logic.”

“Havaya su buharı ilave edilmesi (havanın nemli hale getirilmesi), ilk bakışta mantığa aykırı gibi gözükse de havanın yoğunluğunu azaltır."

Selamlar..

Not: Bütün hesaplamalar deniz seviyesindeki atmosferik basınç için yapılmış olup, bulduğum değerler daha üst rakımlarda hafifçe değişiklik gösterebilir ama işin özü değişmez. Kontrol etmek isteyenler olabilir düşüncesiyle bu açıklamayı yapmak istedim.


Düzenleyen Serpent : 07-12-2011 saat 13:06 Neden: Not ilave edildi. Kelime düzeltme
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön