View Single Post
Eski 28-11-2011, 19:55   #104
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
pazarda avuca anca sığan kestane

selamlar. istanbulda pazarlara kilosu 10 lirayla giriş yapan abartmıyorum neredeyse elin içini dolduran kestaneler var. görenler vardır mutlaka. çok sayıda kestane ağacına baharda çeşit değiştirme aşısı yapmamız lazım. bunları gerçekten merak ettim. kestane konusunda çeşitlerin bilgilerinin verildiği sitelerde hiç büyük ibaresiyle kestane cinsi yok. küçük---orta---ortabüyük diye cinsler var. yani bunlar aşırı büyük ama öyle bir cins yok görünüyor. acaba ne cinstir bunlar.

benim önceden aklımdaki türler sarıaşlama ve vakit kestanesiydi(diğer adıyla ayı tabanı). sanırım bunlar en büyük boyutlu olanlar. öncelikle bunlar pişince kabuğundan kolay ayrılıyor mu onu sormam lazım.

şile tarafında sahilden epeyce içeride orman kenarındaki bahçede ve ormanda yabani kestanelerimiz var. vermiyorlar desem yeridir. çoğunun içi yok gibi. bunların çeşidini değiştirerek faydaya dönüştürmek istiyorum. aklıma epeyce soru takılıyor. kestane konusunda uzman üyelerimizden yardım istiyorum. toplandığına değsin ve hem de orman içinde dökülünce kaybolmasın göze çarpsın diyerek en büyük cinslerden düşündük. yoksa orman tabanında kayboluyorlar. neyse.

bu iki cins için aklıma takılanlar şunlar. etraf yabani kestane kaynıyor. bu iki cinsten ayı tabanını sarıaşlama tozluyormuş. ama sarıaşlamayı ne tozlayacak. eğer tozlanamazsa hiç mi meyve vermeyecek yoksa verimi mi düşük olacak.

tabii ki şu soru geliyor ve aklımda. etraftaki yabani çok sayıdaki orman kestaneleri bu türleri tozlar mı.

ve biraz farklı olacak ama şunu da sormak istiyorum. ağaçlarımız büyük ve çok büyük boylarda. dolayısıyla az sayıda ağaç var bahçede. yani sayıca az ama hacmen fazla. sekiz dokuz kadar ağaç var. tozlama ağaçları da her 3 sıraya 1 tane dikiliyormuş. yani 3 sıra cins 1 tane tozlayıcı gibiymiş. üstelik sıra düzeni de yok bahçede. 1 ağaç ucda 50 metre ötede dev bir tane filan gibi. şöyle bir şey yapabilir miyiz. ağacın 5-6 dalına cins aşılayıp tepe dalına da tozlayıcı aşılasak olabilir mi. tabii ilk önce bu saydığım iki cinsi orman ağaçlarının tozlamasını dilerim böylece ağaç üzerinde bir nevi aşı şova kalkışmamış olurum.

burada biraz fazla soru oldu ama sanırım nerelere takıldığımı anlatabildim. olur da bütün veya çoğu soruma cevap alabilirsem çok memnun olurum. teşekkür ederim. cevaplarınızı bekliyorum.

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön