View Single Post
Eski 24-03-2007, 15:27   #14
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Öncelikle şunu belirteyim. Bugün bonsai olarak çam ağaçlarının yani özelikle de japon beyaz çamının seçilmesinin bir sebebi var.
BU sebeb bu çamın iğnelerinin boyutunun diğer çamlara oranla daha kısa olması ve bir uçtaa beş iğneye sahip olması. Bu yüzden dolayıdır ki japon beyaz çamı bonsai için en uygun çam olarak, bu işin kaynağından çıktığı içindir.
Fakat yılların tecrübesi sonucunda japonlar daha farkı ve daha uzun ömürlü olan karaçam yani karumatsu 'yu işlemeye karar vermişlerdir, lakin bu çam 3 iğneli ve 15 cm kadar uzun olan iğnelere sahiptir.
Pratikde bu işte uzamanlaşan ustalar için ileri bir bonsai tekniği olan bir ufaltma tekniği daha vardır.
Bu teknik anaç taşıyıcı gövdeye farklı bir ırkın aşılanmasıdır.
Yıların tecrubesi ile japonlar beyaz japon çamının ana gövdesine karaçamı aşılar.
Bu aşılama sonuçunda gövde beyaz cam iken iğneler karaçamdır ama aşı sonuçunda iğneler ufalmakdadır.Bunun tam tersi bir uygulama mümkündür.Fakar bu işlem çok steril bir şekilde ve gayet iyi bir zamanda ve çok iyi ve temiz açılmış bir kesikle yapıldıkdan sonra aşılanan sürgünün anaç tarafından benimsenim kabullenilmesi olayı gerçekleşir.
İşlem tamamlanıp, ana gövdece kabullenen sürgün gelişime devam ederken, beyaz çamın orjinal ana sürgünü kesilerek karaçama ait sürgün bırakılır ve bundan sonra gövdesi beyaz çam ama dalları karaçam olan bir ağaç ortaya çıkar.
Aşağıda ki ağaç ise çok yaşlı bir çam gövdesindeki kabuk yapısına bakılırsa yaşı bayağı var.
Bir yanlışlık olmazsa 50 yaşın üzeri gibi görünüyor.
Şimdi gelelim bahçe bonsailerine.
Bahçe bonsaileri saksıdaki bonsailara göre daha hızlı ve daha gür bir gelişme gösterir. Bunun sebebi doğada olması ve köklerin toprakta daha geniş bir yayılım göstemesi, bir de en önemlisi ağaçların sabit bir yaşam koşuluna adapte olması yani aynı güneş aynı su ve özeliklerde yağmur suyu. Normal şartlarda 1 ila 2 yılda toprakda yetiştirilen bu tip bonsai daha sonraki yılarında saksıya alınabilir.
Farklı şehirde olmak evet sorun yaratıyor. Bir de iş dünyasının yoğunluğu bu tür seyehatleri engeliyor.
Ali bey'e çok teşekkür ederim. Beni onere ettiği için. Ben daha kendimi eğitmekdeyim, fakat bilgimi ve tecrübemi paylaşmayı severim.

Ali bey çok daha şanslı, çünkü yaşadığı yerde bu konu bize oranla çok daha uzun bir geçmişe sahip ve imkanlar çok daha fazla ve ayrıca çok daha tecrübeli ustatlar ile iç içe. Bir sonunuz varsa yanıtlamaya ve uygulamaları anlatmaya çalışacağım


Düzenleyen memet : 24-03-2007 saat 17:41 Neden: yazım hataları düzeltildi
bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön