View Single Post
Eski 22-11-2011, 22:35   #1
agozce
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Köpekler için zararlı yiyecekler

http://hayvansevergazetesi.com/haber...p?haberID=2140

KÖPEKLER İÇİN ZARARLI YİYECEKLER...

Çoğu köpek sahibi, çikolatanın köpeklerini hasta edebileceğini bilir, ancak soğanın öldürücü olabileceğini bilmezler.

Soğanın tüm renkleri, sarımsak ve pırasa gibi akrabaları da dahil... Boylarına bağlı olarak, hasta olmaları için köpeklerin çok miktarda soğan yemeleri gerekmez. 25 gr. soğan 10 kiloluk bir köpeği hasta edebilirken, iri bir köpek, hastalanıncaya kadar çok daha fazla miktarda soğan yiyebilir. Belki şimdi kendi kendinize şu soruyu soruyorsunuz: "Beyni olan hangi köpek zaten soğan yer ki?" Ama soğanların çiğ olması gerekmez. Kızartılmış olabilirler, hazır çorbalardaki gibi kurutulmuş olabilirler veya herhangi başka bir şekilde pişirilip hazırlanmış olabilirler.

Bir arkadaşım, köpeği Max'i, hafta sonu tatiline çıkarken, kızarmış ve kuru soğanların bulunduğu odada bırakmış. Bir gün sonra eve döndüğünde, boş bir tabak ve yerde salyalar görmüş. Tabakta ne olduğunu bilmediği için önemsememiş, ancak köpeği bayılınca bize getirmişti. Pek çok teşhis geçirildi ve kanında kanıtı bulduk. Soğan yemişti, hem de çok fazla. Soğanlar, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobini okside ederek zehirlenmeye yol açar. Hemoglobin, akciğerlerdeki oksijeni emer, sonra besinin enerjiye dönüştürülmesi için beden dokularına bırakır. Hemoglobin okside olduğunda, oksijeni aynı şekilde taşıyamayan kütleler oluşur. Bu küçük kütleler, mikroskop altında incelendiğinde kırmızı kan hücrelerinde görülebilir. Veteriner hekimler çok sayıda kırmızı kan hücresinde kütle gördüklerinde, soğan zehirlenmesinden kuşkulanırlar. Normalde birkaç kırmızı kan hücresinde kütleler olabilir, ama Max'in durumunda, çoğu kırmızı kan hücresinde bunlar vardır. Kütleler, genelde kendi başlarına yaşamı tehdit eden sorunlar oluşturmazlar, kırmızı kan hücreleri hâlâ oksijeni taşımaya devam ederler, ama artık o kadar başarılı değillerdir. Aslında daha çok, kırmızı kan hücrelerinin ömürlerini kısalttıkları için sorun oluştururlar. Sonuçta, soğan yiyen köpek anemik olur.

Eğer bir köpek, bir seferde çok miktarda soğan yerse, birkaç gün sonra ani anemi oluşabilir. Eğer, köpek pek çok gün üsüste az miktarda soğan yerse, haftalar ya da aylar sonra yavaş yavaş anemik olur. Soğan zehirlenmesi yaygın değildir. Mutfak artıkları içinde az miktarda verildiğinden, köpeklerde veteriner hekime götürmeyi gerektirecek kadar ağır belirtiler ortaya çıkmaz. Çoğu köpek, teşhis testleri gerektirecek kadar hasta edecek miktarda soğan yemez. Ayrıca veteriner hekim sarımsak yiyen köpekler de görmezler. Oysa sarımsak da, soğan gibi aynı sonuçlara neden olabilir, ancak sarımsak genellikle çok küçük miktarlarda verildiğinden, köpeklerin zehirlenecek kadar yeme olasılıkları çok düşüktür.

Soğan zehirlenmesinin belirtileri, anemi ve bedende düşük oksijen ile aynıdır; halsizlik, zayıflık, kırmızı renkte idrar, enerji düşüklüğü, soluk ya da mavimsi diş etleri, özellikle idmandan sonra. Soğan zehirlenmesi, bu belirtilerin yaygın bir nedeni olmasa da, gördüğünüz vakit göz önünde bulundurun.

Köpeğiniz çok miktarda soğan yer ise, onu derhal veteriner hekime götürün. Veteriner hekim kusmasını sağlayabilir ya da zehirlenme belirtilerini hafifletecek bir ilâç verebilir. Zehirlenmeye yol açacak kadar çok miktarda soğan yenilmiş ise, birkaç gün hastanede kalması da gerekebilir. Anemi durumu ağır ise, köpeğin kan nakline ihtiyacı olabilir. Köpekler tedaviye iyi yanıt verir ve hızla iyileşirler. Ama köpeğinizi bu riskten korumak için basit bir yola başvurabilirsiniz; soğanları kendiniz yiyin. Onlar sizin için faydalı...


Mutfaktaki Diğer Tehlikeler..!!!

Mutfaktaki tek tehlike soğanlar değildir. Bazı başka yiyecekler de köpeğinize zehir olabilir.

Çikolata Kusma, ishal, depresyon, kalp aritmisi, kas kasılmaları, bayılma, koma.

Küflenmiş Yiyecekler Alerji. Peynir Reaksiyonlar.

Elma Çekirdekleri Kusma, solunum güçlüğü.

Kiraz Çekirdekleri Kusma, solunum güçlüğü, koma.

Patates Kabuğu Ağız kuruluğu, kusma, ishal. Tütün Kusma, baş dönmesi, salyalanma, kalp atışında hızlanma...

Yapay tatlandırıcı içeren şekerler XYLITOL: (yapay tatlandırıcı) National Animal Poison Control Center tarafından Temmuz 2004'te risk olarak tanımlanmış. Karaciğere zarar veriyor ve ölümcül olabiliyor.

SOMON: Çiğ somonun tüketilmesinden 5 ila 7 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Semptomları lethargy (uyuşukluk diye biliyorum ama tıpta başka anlamı varsa yanlış olmasın) ve aneroksiya. İlk 2 gün vücut sıcaklığı 40- 41 dereceya çıkart sonra normale döner. 4. gün sürekli kusma hali görülür. Kusmayı kanlı ishal takip eder. Dışkı genellikle parlak sarı renktedir. Önlemesi ise basittir, köpeğinize çiğ balık verilmeyecektir.

SOĞAN SARIMSAK: Köpekler soğan tükettiklerinde hemolitik anemi görülür. Soğanın pişmiş ya da çiğ olmasının bu durumda pek de bir etkisi yoktur. Köpekler küçük dozlardaki soğanı tolere edebilirler. Dr. Richards'a göre (kimdir bilmiyorum) köpeğe pişmiş soğan verilmesi pek de zararlı değildir ancak soğan içeren bir gıdada et suyu tarzında soğan içeren birşeyler eklenilmemelidir.

ÜZÜM- KURU ÜZÜM: Üzüm ve kuru üzümlerin fazlası köpeğimiz için toksik. Belirtileri kusma ishal böbrek yetmezliği olarak ilk 24 saat içinde kendini gösteriyor. Köpeğin kurtulma şansı yüksek ancak böbreğe zarar verebiliyor. 3-4 adet üzüm zehirlemeye yol açmıyor ancak masadan 1 tabak dolusu üzüm kaybolursa paniklemenizde hiç sakınca yok.. Hemen veterinerinizi arayın.

MANTAR: Birkaç tip mantarın tüketilmesi toksik etkiye yol açıyor. Amanita Phalloides en zehirli olanı. Diğer Amanita tipleri onun kadar zehirli değil. Karaciğer ve nerolojik rahatsızlanmalara yol açar..

BROKOLİ: Dietteki brokoli miktarının %10u geçmesi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olur. Bu oran %25in üzerinde çıkarsa ölümcüldür. Brokolideki toksik ingredient (içerik)Bothiocyanate'dır. (Cyanate siyanür değil miydi?) Ancak brokoli içerdiği bioflavinler ve kansere karşı koruyucu etkisi olması sebebyile az da olsa diyette verilmelidir.

Köpeklerimiz için Zararlı gıdalar nelerdir?

Cevap: İnsanların yedileri bazı gıdaların çeşitli hayvanlarca da yenmesinde sakınca yoktur ama köpeklerin farklı metabolizmaları yüzünden onlarda tehlikeli olabilir. Bazıları sadece basit sindirim sorunlarına yol açar halbuki bazıları ciddi hastalıklara sebep olur,hatta ölüme bile yol açabilir. Köpekler aşağıda ki listedeki gıdalarla (Kasten **** istemeyerek) beslenmemelidirler

Alkollü meşrubatlar = Sarhoşluk, koma, ve ölüme sebep olabilir.

Bebek maması = Soğan tozu içerebilir.Köpeklerde zehirlenmeye sebep olabilir.Fazla miktarda verilmesi beslenme sorunlarına yol açabilir.

Balık Kılçığı,Kümes hayvanları kemikleri ve diğer et kaynakları kemikleri

Sindirim sistemini tıkayabilir **** yırtılmalara sebep olabilir.

Kedi Maması = Genel olarak çok yüksek protein ve yağ ihtiva eder. Egzema ya ve yağlanmaya sebep olur.

Çikolata,Kahve,Çay ve diğer kafeinler = Köpekler için Zehirli olabilen ve kalbi ve sinir sistemini etkileyebilen kafein, theobromine, veya theophyllineyi içerir..

Turunçgil özütleri (limonata vs) = Kusmaya sebep olur

Yağlı Garnitürler = Pankreas ı yorar ve pankreatit hastalığına sebep olur

Üzüm ve kuru üzüm = Böbreklere zarar verebilen bilinmeyen bir toksini içerir

Şerbetçiotu = bilinmeyen bileşiği Soluğun kesilmesine,kalp atışının hızlanmasına,yüksek ateşe,nöbet ve felçe hatta ölüme sebebiyet verir.

İnsanlar için olan demir içeren vitaminler = Sindirim sistemine zarar verir ve Karaciğer ve böbrekler dahil pek çok organ için zehirlidir.

Karaciğer (Fazla miktarda) = Kasları ve kemikleri etkileyen A vitamini zehirlenmesine sebep olur.

Fındık-ceviz türevleri = Sindirim sistemini,sinir sistemini ve kasları etkileyen zehir içerir.

Haşhaş-Kendir-Kenevir = Kusma ile sinir sistemine baskı uygular,kalp hızını artırır.

Süt ve Süt ürünleri = Bazı büyük köpekler ve kediler Laktoz u sindirecek yeterli enzim e sahip değildir.Bu diyareye sebep olur. Evcil hayvanlarımız için Lactose-free süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.

Küflü , Bozuk Gıdalar = Çeşitli ve fazla toksin zehirlenmeye,kusmaya diyareye sebep olur ve pek çok organı etkiler.

Mantar = İçeriğindeki toksinler tüm vücut sistemini etkiler..Şoka hatta ölüme sebep olabilir.

Soğan ve sarımsak (çiğ,pişmiş **** tozu) = İçeriğindeki sulfoxide ve disulfide kırmızı kan hücrelerine hasar verir ve kansızlığa sebep olabilir.Kediler köpeklere oranla bu gıdalara daha duyarlıdır. Sarımsak,Soğana nazaran daha zehirsizdir.

Trabzon Hurması = Çekirdekleri bağırsakta tıkanmaya ve incebağırsak iltihabına sebep olabilir. Şeftali ve erik çekirdeği = Sindirimle ilgili risalenin engeline sebep olabilir

Patates,Ravent,Domates ve Patates ; Domates püresi = Sindirim,sinir ve üriner sistemi etkileyen oksalat ( oksalik asit) içerir. Daha çok çiftlik hayvanları için sorundur.

Çiğ Yumurta = Avidin denen bir enzim içerir,Biotin azalmasına sebep olur (bir B vitamini) Bu cilt ve tür problemleri görülmesine sebep olabilir. Çiğ yumurta Salmonella ya sebep olabilir (Salmonella.= zehirlenmeye sebep olan bir mikrop/bakteri)

Çiğ Balık = Thiamine (Bir B Vitamini) eksikliğine sebep olur. Buda iştah kaybına,Nöbet ve felçe,ciddi vakalara hatta ölüme sebebiyet verebilir. (Ne kadar çok çiğ balık verilirse bu ortak sonuçlara o kadar yaklaşılır)

Tuz = Fazla alındığında eletrolit dengesini bozar. Taze Fasulye = Sindirim sistemini tuzağa düşürür.

Şekerli Gıdalar = Obeziteye,diş problemlerine ve şeker hastalığına sebep olabilir.

Artık Yemekler = (Masadan arta kalanlar) = Artık yemekler dengeli beslenme öğesi değildir. Kendi beslenme gıdalarının %10 unu asla geçmemelidir.

Et atıkları yağ içerebilir,kemikler ise besin değildir.

Tütün = İçeriğindeki nikotin sindirim ve sinir sistemini etkiler.Kalp ritminde aşırı hızlanmaya,inmeye,komaya ve ölüme sebep olabilir.

Mayalı Hamur = içeriğindeki gazlar sindirim sisteminde sorunlara,ağrıya ve mide-bağırsak yırtılmalarına sebep olabilir.

Kpekler in Zararl Yiyecekler!NEML! - Hayvansever Gazetesi

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön