View Single Post
Eski 21-11-2011, 20:40   #16
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Trilyeler için biraz bekleseydiniz iyi olurdu.

Sizdeki problem sadece size ait değil kanımca. Bu yıl zeytin genel olarak başka bir problem yaşıyor. İzlediğim kadarıyla, gübre veren vermeyen, sulayan sulamayan ayrımı olmaksızın marmara ve egenin bazı yörelerinde problem var. Zeytin yeterince olgunlaşmadan birden bire su kaybetmeye başladı. Daha uzun süre güneş alan ve nisbeten az rüzgar tutan bahçelerde durum daha iyi.

Bugün itibarıyla İznik ve Gemlikte açık ve faal durumda yağhane yok henüz. İki günde bir telefon ediyorum, hazırlanmışlar ama zeytin gelmediği için açmıyorlar.

Gördüğüm kadarıyla durum tamamen iklimsel. Hiç bakılmamış, bir kez bile sulanmamış bazı bahçelerde zeytin güzel iken, mükemmel bakılmış, düzenli sulanmış bahçelerde problemli olabiliyor.

Bana kalırsa baharda hava çok geç ısındı, sonbaharda ise erken soğudu. Ağaçlar mevsimsel ılık, sıcak ve güneşlenme sürelerini tamamlayamadılar. Takribi olarak mevsimden kayıp yaklaşık 30-40 güneşli gün var. Her yıl Ekim ayının ikinci yarısında iki hafta süreyle aldığımız lodos yerine bir aydır buz gibi poyraz altındayız. Son 2-3 gündür biraz güneş alıyoruz. Bu bile ağaçtaki tanelerde gözle görünür fark yaratıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön