View Single Post
Eski 20-11-2011, 22:50   #21
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Sayın orhan bey önceki yıl tepe vurmasını çok uygun yerden vurduğunu belirtmek isterim,tepe vurmasını yapmamış olsaydınız şu gördüğümüz ana dalları oluşturamayacaktı. Resimlerden görebildiğim kadar anlatmaya çalışayım, önce ilk resimde başka bir konuya değineyim.
Name:  007.jpg
Views: 38909
Size:  64.6 KB
Bu resimde işaretlediğim yerlerdeki uyanmayan gözlere değineceğim, daha önce yani geçen yıl uç alması yapılsaydı buradaki gözler uyanıp meyva gözü oluşturacaklardı, uç alması yapılmadığı için filiz uzayıp daha ileride meyva dalı oluşturmuş, buda ağaçın kısa sürede büyük bir taç yapmasın olanak sağlar. Bu sizin ağacınız için çok önemli değil sanırım yavova cinsi bir ağaç chandler pedro olsaydı mutlaka geçen yıl uç alınması yapılması gerekirdi. bu gözleri uyandırıp meyva alımı sağlanmalıydı.

Name:  007 (2).jpg
Views: 50164
Size:  64.6 KB

İkinci resimde resimden görebildiğim alınması gereken dalları işaretlemeye çalıştım. 1 olarak işaretlediğim uygun açı oluşturuyorsa ana nal olarak bırakılabilir.

Name:  004 (1).jpg
Views: 39099
Size:  65.5 KB
Üçüncü resim biraz daha yakın çekilseymiş daha iyi işaretleme olanağımız olacaktı.
1-2 -8 çıkacak dallar.
3-4-5 kalıcı ana dalların.
7-9 bu yılda kalabilir ama gelecek yıl çıkarılması gerekir, onları işaretlediğim yerlerden vurarak gelişimlerini zayıflatabilirsin.
6- ana lider dalın, ama biraz zayıf, bu dalı geliştirmen ve liderliği ona vermen gerekir, ondan daha yukarılardan ana dallar oluşturman gerekir ki, ileride 7 ve 9 numaralı dalı çıkarabilesin.

Bu yıl 3-4-5 ana dalları işaretlediğim yerlerden, 7-9 dalı yine işaretlediğim yerlerden (dikkat ederseniz yukarıya ve içe giden dalları alarak kalacak ana dalların liderliklerine mani olmamış olursunuz) kesin ki ana dalların liderliğini alamasınlar.

4 ve 5 çok güzel ana dallar 3 numara daha ileri ki yıllarda ağaçın gelişimine ağacın daha yukarılarda oluşacak ana dala göre kesilebilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön