Kurutma tekniklerinin yiyeceklerin besleyici değerlerine etkisi
Bir çok arkadaşımız haklı olarak kurutma yaparken gerçekleşecek vitamin kayıplarıyla ilgili endişelerini dile getiriyor.
Gıdalar işlendiği zaman kaçınılmaz olarak vitamin kayıpları olur. Hatta dilimlediğiniz elmayı yemek için çok bekletirseniz oksidasyon nedeniyle özellikle C vitamininin büyük bir bölümünü kaybedecektir.
Keza pişirme gibi işlemler de vitamin kaybına sebep olur. Arkadaşlarımızın salça yaparkenki vitamin kaybından pek endişe duymayıp, kurutmayla ilgili kayıpları önemsemeleri ise ilginç bir durum.
Kurutma teknikleri içinde en çok vitamin kaybına ise sanılanın aksine doğrudan güneşte kurutmanın sebep olduğu pek çok kaynakta belirtiliyor. Vitamin kayıplarını önlemek için sıcak ortamda, ama doğrudan güneş almayan bir şekilde kurutma tavsiye ediliyor. Doğrudan güneşte kurutma, özellikle C vitamini kaybına sebep oluyor.
Yukarıdaki mesajlarımın birinde de belirttiğim gibi kükürtleme C ve A vitaminini koruyor, ama B1 vitaminini öldürüyor. Sıcak suya daldırma ise C vitaminini öldürüyor. Diğer bazı soslar pek çok vitaminin korunmasına yardımcı olabiliyor.
Sonuç: Ben doğrudan güneşte kurutuyor ve vitaminleri en yüksek seviyede koruyorum yaklaşımı muhtemelen pek doğru değil.
Bu bilgileri de paylaşayım istedim.
Selamlar..
|