View Single Post
Eski 24-03-2007, 00:27   #85
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi danış Mesajı Göster
Maraş-18 ve chandler çeşitleri orta Anadolu gibi karasal iklim bölgelerinde(rakım 600-700) iyi sonuç verebilir mi?
Kesin bir şey söylemenin doğru olmadığını belirtmek zorundayım. Amerikan çeşitlerinin kışın durgun dönemde en düşük hangi sıcaklığa dayanabildiği tam belli değil. Aslında bu konuda bazı çalışmalar yapılmış ama tam metinlerine ulaşamadığım için bu bilgilerim net değil.

-Ama İç Anadoluda 600-700 metrede bana olabilir gibi geliyor. Daha yüksek rakımlarda kış mevsimindeki düşük sıcaklıklar ağacın kış soğuklarından zararlanmasına sebep olabilir. İkinci sıkıntı da geç uyanan çeşitlerin meyvelerini geç olgunlaştırmaları, ağaç gelişmesini sonbaharın sonlarına kadar devam ettirebilmeleri ve erken kış soğuklarından zarar görme riskidir. Yetişme sürelerinin çeşidin meyve gelişim uzunluğuna uygun olmadığı ve ağacın dormant döneme girmeden donların başladığı ekolojiler de sıkıntılar yaşanabiliyor.

Daha önceki mesajlarda adaptasyon çalışmalarının eksik olduğunu söylemiştik. Bu yüzden her teknik eleman bu konuda temkinli konuşacaktır. Ben, teorik olarak bahsettiğiniz çeşitlerin o rakımda olabileceğini düşünüyorum.
İsmail Bey'de bir görüş belirtirse daha iyi olur. Bu çeşitlerin neredeyse tamamıyla, tek bir ekolojide de olsa, çalışma imkanına sahip.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön