View Single Post
Eski 16-11-2011, 22:46   #13
Yakup
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Astım Balı

Uyarı: Sorumluluk kullanıcıya aittir. Beklenmeyen bir etki gördüğünüz takdirde doktora başvurun. Tansiyon üzerine olumsuz etkileri olabilir mi? Çalışmasını yapmadım.

Artık yazmamın bir sakıncası yok diye düşünüyorum.
Yaşadığımız yılların çok önemli rahatsızlıklarından birisi astım. Eşi bundan muzdarip olan bir ağabeyimden öğrendiğim tarifi vereceğim. Akrabaları astımlı olan bir kaç kişide de ben denettim. Olumsuz netice yok. Çok olumlu ya da nötr neticeler var. Astım balı, balgamı sökerek ciğerleri rahatlatmakta. Ama tek fonksiyonu bu mu, yoksa başka bilinmezleri varmı? Hiç bilmiyorum..

Öncelikle imkan varsa, Anzere yakın köylerden doğal bal, ona ulaşılamıyorsa kestane balı, ona da ulaşılamıyorsa normal çiçek balı tercih edilmeli. Ancak iyi araştırın. Maalesef maddi sıkıntılar vb. arıcılarımızın yanlış yapmasına vesile olabiliyor.
Astım balı, basitçe sarımsaklı baldır. Tercihen ilkbaharda hazırlanır. Sebebi, ilkbaharda yaş diş sarımsak mevcuttur. Ancak kuru diş sarımsakla da olur. Tarifi veren yaş diş sarımsak diye vermiş.
Oran 10/1 oranıdır. Yani 10 gram bala 1 gram soyulmuş halde yaş sarımsak kullanacağız.
Dikkat edilecek husus, sarımsaklara ve bala hiçbirzaman demir (bıçak vs.) ve su veya buhar değmeyecek.
Tarif:
-Sarımsaklar elle soyulur. (Yaş sarımsağın kabuğu etli ve yaş olur)
-Cam bir hazneye konur. Bu cam hazne (çay tabağı olabilir), kaynayan suyun üzerinde 20-30 dk üzeri kapatılarak buharda pişirilir. Artık sarımsaklar iyice şeffaflaşmıştır.
-Sarımsaklar, ezilir ve balla karıştırılır (metal ezecek kullanmayın).
-Astım balınız hazırdır.Düzenli olarak her gün, tercihen kahvaltıdan önce aç karınla, bir plastik kaşıkla, birer kaşık yenilir. (Merak etmeyin. Pişen sarımsağın kokusu okadar azdır, ki etrafınızdaki insanlara rahatsızlık vermez. Ben kendim yedim ve hemen hiç rahatsız olmadım).
-Yaklaşık olarak 20 gün kullanılması tavsiye ediliyor. Neticeye göre süreye kullanıcı karar verecektir.
-Her bahar aynı uygulama tekrarlanır.

Bu satırları yazabilmek için uzunca bir süre bekledim.
İnsanlara zarar verme ihtimalinin korkusunu atana kadar.
10/1 oranını arttırarak denemekte fayda olabilir ancak, bu bilgileri 1-2 sene sonra paylaşmaktansa şimdi paylaşmayı tercih ettim. 2 seneye kim öle kim kala...
..........
Tarifi aldığım kişi, 10/1 oranının düşük olduğunu, bal kavanozunda ne kadar çok sarımsak olursa o kadar iyi olacağını söyledi. Anladığım kadarı ile bu gıdada esas olan sarımsak.

Saygılarımla. 16.10.2012


Düzenleyen Yakup : 16-10-2012 saat 13:25 Neden: İkaz eklendi
Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön