View Single Post
Eski 10-11-2011, 22:46   #722
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden Mesajı Göster
iyi gunler.zeytinleri topladık artık yenı döneme hazırlanıyorum.öğrenmek istediğim toprağımızı duzenlemek ıcın leonardit toz halimi kullanmak lazım yoksa sıvı humikasidmi kullanmalı?bir tarlayı yenı aldım ve hiç bakılmamış kötü onu ıyı hale getirmek istiyorum,keçi gübresi atıcam,bununla birlikte butur desteklere gerek varmı yoksa keçi gübresi yeterlimi?.kullananlar varsa öneriniz ne?saygılar

Sıvı hümik asit ile iyi yanmış keçi gübresi harika bir ikili oluşturur, birbirini tamamlar.

Bence leonardit yerine hümik asit özellikle TKİ nin Hümasını kullanın.

Keçi gübresini büyük ihtimalle yanmış olarak alacaksınız. Bir yılı en çok iki yılı geçmiş olmasın, yerinden aldığınızda. Tarlaya yıktığınızda hemen üstünü naylon ile kapat malısınız. Azot, fosfor v.b lerinin uçmaması/kaçmaması için...

Burada iki yöntem uygulanabilir.

1lt. hümas (hümik asit) 100 lt. suda seyreltilir ve 1 ton ahır gübresine spreylenir. Hemen ağaçların taç izine _15_30 cm derine_ gömülür...

(1 lt. hümik asit 8 ton iyi yanmış ahır gübresine eşdeğerdir.)

İkinci yol,

iyi yanmış ahır gübresi _tarlaya geldiği gibi ya da naylon altında saklandığı gibi_

ağaçların taç izine gömülür/karıştırılır ve 1 tl. hümas 100 suya karıştırılıp kullanılır. Buradaki oran her yaş için 1 lt dir. Yani zeytin ağacınız 10 yaşında ise 10 lt dir, 5 yaşında ise 5 lt. seyreltilmiş hümastır.

Eğer damlama sistemi varsa;

2 lt. hümas 1 ton suya karıştırılıp damlama sistemi ile sulama yapılmalıdır. Yaş önemli değil.

Söz konusu olan zeytin ise gübreleme;

erken ilkbaharda ya da sonbaharda yapılır.

Sn. MeyveliTepe' nin sadece gübre önermesinin sebebi iyi yanmış ahır gübresinde 5% hümik asit ve %15 Fulvik asit içermesindendir. Toprak tahlili isterken, eğer toprağınız organik maddece zengin ise sadece ahır gübresi kullanmak yeterli olacaktır, anlamındadır.

Kolay gelsin

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön