Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 09-11-2011, 11:50   #1998
serkyil
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 41
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malicetin Mesajı Göster
Sizinle düşüncelerimi paylaşmakta geç kaldım ama gene de yararlı olacağını düşündüğüm için yazmadan yapamadım. Sayın Ziya Soner üstad haklı. Orkideniz gayet sağlıklı. Ben daha da güzel olabileceğini düşünüyorum. Benim düşüncelerim şöyle: Orkideniz çiçeğini dökmüş sanırım. Bitkinin kökleri dışarıya doğru dönmüş. Bunun anlamı saksısının küçük kaldığı ve substratının sıkışık olduğudur. Orkideler büyük saksıya ihtiyaç duymazlar denir, ama bir boy büyük saksının çok fazla avantajları var. Dikkat ederseniz 2 ya da 3 çiçek sapı çıkaran orkidelerin saksıları daha büyük ve yaprakları da neredeyse devasa oluyor. Yani ne kadar kök o kadar yaprak, ne kadar yaprak o kadar çiçek. 2. resimdeki gelişme keiki olabilir. Benim gözlemlerime göre orkideler sıkıldıkları zaman keiki çıkarıyorlar. Bu nedenle de saksı değiştirmeniz gerekiyor.

Öte yandan eğer gelişme keiki ise; yavrular annelerini çok yıpratıyorlar. Orkidenin çiçek açmasını engelliyorlar. Zaten aynı renk ve aynı cins bir orkideniz var, ikincisi bence gerekli değil. Takdir sizin tabii... Bu durumda da saksısını büyük saksı ile değiştirirseniz orkide yönünden keikinin bakımı daha kolay olacaktır.

Benim büyük saksıya aldığım orkidelerin tamamı 2 şer çiçek sapı verdiler. Geçen sene de 2 şer saplı çiçek açtılar. Orkidelerimi çiçeklendikleri zaman bu sitede paylaşacağım.
sayın malicetin,
sayın ziya sonerin ve sizin verdiğiniz tavsiyeler için çok teşekkür ederim. verdiğiniz bilgileri dikkate alarak orkideme uygulama yapacağım.
orkidemin kökleri hızlı bir artış göstermekte 4-5 tane daha yeni kök çıkmakta. yeni oluşum biraz daha büyüdü, keiki olduğu netleşti. söylediğiniz şekilde bir boy büyük saksıya alacağım. bauhaus koçtaş gibi yerlerde satılan hazır substratlardan almamı tavsiye edermisiniz?

teşekkürler

serkyil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön