View Single Post
Eski 19-09-2005, 15:11   #1
artificial
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Mesajlar: 1
Arrow yaşlandırma efekti ve juniper

Merhaba,
Ben tam bir acemiyim,en kolay bonsaisi yapılanın juniper(türkçesi "ardıç" galiba) cinsi ağaç oldığunu öğrendim, gittim bir tane aldım..

Bir kaç sorum olacak bu ağaçla ilgili :

1) Herzaman yeşil kalan bu ağaç en fazla 2 sene kış uykusuna yatmadan idare edebiliyormuş. Yani devamlı "ev içinde" büyümesini sağlamak mümkün değil.En az 42 gün Soğuk yüzü görmesi lazımmış ki dinlenebilsin. Bildiğim kadarıyla ağaçlar biri ilkbaharda diğeri sonbaharda olmak üzere ana gövdelerinde 2 halka meydana getiriyor. Yani ağaç böylece kalınlaşarak 1 sene yaşlanmış oluyor. Peki biz ağacı 2 ay soğuk bir ortama koyup sonra 4 ay da sıcak güneşli bir ortama koyarsak(toplam 6 ay) ,ağaç 1 sene geçmiş gibi kalınlaşır mı??Daha doğrusu bu yaptığımız hile tutar mı? Böylece 10 senede 20 senelik bir bitki elde edebilirliz !!

2)Her ağacın kök ve yaprak budama ayları/mevsimleri faklı farklı..Benimkisinin dal ve kök budama sezonu hangi aylarda??Ve kökleriin budayınca güneşli bir yere mi koyayım yoksa gölgelik yere mi?

3)Bu cinsin yaprakları doğuştan bonsai yaprağı gibi küçük küçük..daha doğrusu iğneleri küçük küçük.. Buna rağmen yaprakların şekilleriyle ilgili yapmam gereken bişiy var mı?
4)Ağacımın gerçek versiyonun boyu kaç metre oluyor?
5) Dallarına tel dolayarak baskı yaparak istediğimiz her şekli verdirebilirmiyiz yoksa ağaç belli bir noktadan sonra bildiğini mi okuyor?(mesela sağdan soldan yeni tel dolanmamış dallar çıkartıyor)

Bir de Mavi çam la ilgili bir sorum var ; Geçen gün "Y" şeklinde bir dal kestim ve tak diye toprağa daldırdım.. çam türü ağaçların dank diye kesilen dallarının Kök salma olsalığı nedir?Bu işlemi geçen gün yaptım,gerçekkök saldırma mevsimi nedir çamlarda? (aradan 1 hafta geçti ve ölme emaresi henüz yok..)

Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler..
DSC007311111.jpg
DSC00735222.jpg


Düzenleyen artificial : 19-09-2005 saat 15:23 Neden: eksiklik
artificial Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön