Konu: Bal şarabı
View Single Post
Eski 02-11-2011, 14:34   #1
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Bal şarabı

http://www.aricilik.gov.tr/dergi/2/20_23.pdf

Bal şarabını merak edenler için


12. yüzyılda bazı Avrupa ülkelerinde evli çiftler beraberliklerinin
sürekli olması ve doğurganlıklarını artırmak amacıyla
evliliklerinin ilk bir ayında bal şarabı tüketiyorlardı.

Eğer balşarabı iyi hazırlanmış ve kaliteliyse çiftin erkek
çocuğu olacağına inanılıyordu.


Bal şarabının Eski Yunan ve Romalılartarafından çok beğenilen
ve aranan biriçecek olduğu, özellikle Platon, Plutrach, Theocritus
ve Pliny gibi tanınmışfilozofların eserlerinde yer almasından
anlaşılmaktadır.

Bal şarabının M.Ö. 334 yıllarında Orta ve Kuzey Avrupa’da
moda olduğu, hatta bal ve arpa karıştırılarak içki
üretildiği kanıtlanmıştır.

Bal şarabı Yunanistan’dan sonra Fransa, İspanya ve Portekiz’de önemli yer
bulmuş, daha sonra Kuzey Avrupa’ya yayılmıştır.

1600’lü yıllarda ise İngiltere’de önemli ölçüde tüketilmiştir. 1700-1800’lü yıllardan itibaren balşarabı üretimi bütün dünyada büyük ölçüde azalmıştır.
Bunun başlıca iki nedeninden birincisi bal fiyatlarının yüksek olması, ikincisi ise Sherry ve Madeiragibi tatlı şarapların Avrupa’da ve Amerika’da
moda olmasıdır.

Günümüzde ekonomik ve ticari önemini büyük ölçüde yitirse de bal şarabı Kuzey Avrupa,Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinde hala sevilen ve
ilgi çeken bir içecektir.
Polonya en önemli bal şarabıüreticisi olarak öne çıkarken Fransa, İspanya,
Portekiz ve İngiltere de diğer önemli üretici ülkelerdir.




.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön