View Single Post
Eski 01-11-2011, 02:33   #1
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Ceviz kurutma makinası yapıyoruz

Ceviz hasat mevsiminde bu yıl havaların yağışlı gitmesi cevizlerin istenen değerlerde limitlerde kurutabilme imkanını zorlaştırdığını fark ettim, ceviz ekim alanları kapama bahçeler her geçen gün artıyor, geneleksel olarak yapılan ceviz hasatıyla dış ülkelerle de rekabet edebilme şansımız çok az, bu nasıl yapılıyorsa bizlerde o seviyelere gelmemiz rekabet edebilmemiz gerekir. Belki büyük işletmeler için bir sorun değildir ama küçük bahçe sahiplerini de düşünerek, küçük bahçe sahiple de iyi kaliteli ürünler yetiştirebilmeliler.

İstenen standartta istenen nem oranlarında ürünlerimiz olmasını istiyorsak, depolamada sorunlar yaşamak ürünümüzün küflenip kalite düşüklüğü olmasını istemiyorsak ürünümüzü de olması gereken şartlarda kurutup depolamamız gerekir.

Küçükte olsa ceviz yetiştiriciliği yapmaya çalışıyorum, bu yıl olmazsa gelecek yıl bu sorunla karşılaşacağım kesin, Düşündüğüm bir şeyler var ama belki daha güzel fikirler ortaya çıkar diye bu başlığı açtım.

Ceviz kurutma makinası nasıl yapabiliriz,

Düşündüğüm,

İhtiyacımızı karşılayacak olan kapasite de bir kurutma makinesi yapmak, günlük 250 kilogramlık kapasite de bir makina düşünüyorum, (Daha da büyütebiliriz) ve bunu delikli sac döner bir tambur, cevizler tamburun içinde olacak dönecek, tamburun dışında ısı kaybına karşı iyi izole edilmiş dış cephe, buraya içeriye vereceğimiz ısıyı sirkülasyon yoluyla yayarak cevizleri kurutmak.

Bir yandan ısı verip diğer yandan o ısıyı kaybetmek istemiyorum, aynı ısıyı enerjiyi tekrar içeriye vermek bir sorun yaratır mı? bilemiyorum.

Ya da böyle olmaz şöyle daha iyi olur gibi fikir ve düşüncelerinizi yazarmısınız.
Fikirden fikir doğar, fikir ve düşüncelerinizi paylaşırmısınız.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön