View Single Post
Eski 31-10-2011, 17:40   #5
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Kurutulan ürünler nasıl saklanacak?

Kurutulan ürünler nasıl saklanacak?

Öncelikle kurumanın tam olup olmadığından emin olmanız gerekiyor.

Kurutulmuş sebzelerin kırılgan bir yapı göstermesi gerekiyor. Meyveler ise en kalın yerinden ikiye kesildiğinde içinde hiç nem belirtisi olmaması gerekiyor. Ayrıca yarı esnek ve yarı kırılgan bir yapı göstermesi gerekiyor, ayrıca ikiye katlandığında yapışkanlık olmamalı (İncir, kiraz ve benzerleri bu kurala uymayabilir).

Kurutma işlemi tamamlanmış gıdaların içindeki böcek ve böcek yumurtalarının öldürülmesi gerekmektedir. Bu husus özellikle güneşte açıkta kurutulmuş gıdalar için gereklidir. Kurutulmuş gıdaların kurtlanması özellikle karasinek yumurtalarından kaynaklanır. Çok kişinin sandığı gibi gıda kendiliğinden kurtlanmaz. Kurtların ortaya çıkabilmesi için gıdanın çevreden aldığı veya kendi içinde bulunan nem ile bir miktar yumuşaması gerekmektedir.

Kurutulmuş gıdalardaki böcek ve yumurtaların öldürülmesi için iki ana yöntem var.

1 - Gıdayı hava almaz sağlam poşet içine koyup en az iki gün buzdalabı buzluğunda (- 18 C) bekletmek.

2 – Fırınınızı önce 60-70 dereceye ısıtıp kurutulmuş gıdayı bu sıcaklıkta en az 30 dakika tutmak.

Bu şekilde böcekleri ve yumurtaları öldürülmüş kuru gıdaların ağzı sımsıkı kapanıp içine hava almayan sağlam poşetler veya kavanozlarda saklanması gerekmekte. Bunun için kavanozdaki veya plastik torbadaki havanın olabildiğince çıkarılacak şekilde sıkı sıkıya yerleştirilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca saklama yerinin güneş görmeyen serin bir yer olması kurutulmuş gıdanın ömrünü uzatacaktır.

Bu vesileyle kendime ait şu görüşü de yazayım. Kurutulmuş gıdaların bez torbalarda saklanması ancak kuru, yani nemsiz bir ortama sahip şartlarda mümkündür. Özellikle kaloriferli evler genellikle kuru olurlar ve bez torbadaki gıda nem almak yerine kurumaya devam eder. Ancak bu, gıdada böcek yumurtası olmadığı anlamına gelmez.

Kıssadan hisse: Baharatçılarda satılan ve dükkanın önüne astıkları kurutulmuş kabak, patlıcan gibi gıdalar özellikle soğuk havalarda yoğuşma nedeniyle aldıkları nem açısından pek güvenli olmayabilir.

Kurutulmuş gıda tüketilmeden önce gözle muayene edilmeli ve eğer küf belirtileri gösteriyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.


Selamlar, saygılar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön