Konu: Çam Ağacı
View Single Post
Eski 22-03-2007, 14:03   #3
beyaz melek
melek
 
beyaz melek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 97
Neden çok derin mevzu olsun ağaçdaş arkadaşım. Böyle söyleyip kestirip atalımmı yani ? sitedede bu konularda genel bilgiler yok.
sadece detaylar var. bütünü oluşturmaksa çok zor.
ne ağaçların tektek tanımı var ne kaç türü olduğu ne hangi ağacın nerede yetiştiği ne ülkemizde hangi ağaç nerede yetişir vs. gibi açıklamaları bulmak güç.
bende çam ağaçlarını çok merak ediyordum ee ağaçlar net teydim ve sorularımın cevabını bulurum diye düşündüm ama hayır bulamadım.
ben biraz bakınıp bir tanım ve çam türlerini buldum.
çam ağacı: iğne yapraklı, reçineli, kozalaklı ve her mevsim yeşil kalabilen uzun ömürlü bir ağaç türü. ülkemizin yüksek kesimlerinde sıkça rastlanır .
çam türleri:
Çam Fıstık
Çam Halep
Çam İran
Çam Kara
Çam Kara Ehrami
Çam Kızıl
Çam Sahil
Çam Sarı
bide hep yanlış bildiğimiz bir konuyu TÜBİTAK BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ den buldum:
Çam ağaçları yapraklarını dökmezler. O halde nasıl boşaltım yaparlar?

Her şeyden önce yanlış bilinen bir bilgiyi düzeltelim. Ancak, ağaçları yapraklarını dökerler. Ancak bu dökme her yıl ya da mevsimlik dökenler gibi düzenli değildir. Yaprakları 3-4 yılda bir dökerler. Bilindiği gibi bitkiler, bazı kristalize olan atıklarını dışarıya atamazlar (örneğin insanlar idrarla atabilir). Bu bileşikleri yapraklarında biriktirirler ve yapraklarını döktüklerinde bileşikleri de atmış olurlar. Çam ağaçları da bu boşaltım işlemlerini uzun süre içinde yaparlar.

şimdilik bulduğum bilgiler bunlar buldukcada paylaşmayı düşünüyorum ama bu konuda sitede geniş çapta bilgi bulunması gerekir diye düşünüyorum.

beyaz melek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön