View Single Post
Eski 30-10-2011, 20:02   #4
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Kurutma sıcaklıkları ve kükürt kullanımı

Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığımı henüz bitiremedim.

Bana yardım eden genç arkadaşım Aydın bu aralar çok meşgul. Bu işler tek başına da olmuyor. Her neyse yaza daha çok var ve sanırım bitiririz.

Bu arada ben kurutma teknikleriyle ilgili öğrendiklerimi yazmaya devam edeyim.

Kurutma sıcaklıkları (eğer fırın veya elektrikli kurutucu kullanıyorsanız) şöyle:

Otlar (Nane, maydanoz vs.): 35-40 C
Sebzeler: 50-55 C
Meyveler: 55-60 C

Sebze meyve kurutmada her durumda sıcaklığın 65 C nin altında tutulması tavsiye ediliyor. Aksi takdirde şeker bulunduran gıdalarda karamelleşme başlayacağından, bunun da gıdanın görünümünü bozacağından bahsediliyor.

Sebze meyve kurutmada kükürt kullanımını kötüleyen epey mesajı bu forumda okudum. Bunun yerine küllü su kullanımı tavsiye ediliyor. Öncelikle kimseye kükürt kullanın diye bir öneride bulunmak gibi bir niyetim yok. Ancak bu ağaç külü ne içeriyormuş diye hiç baktınız mı bilmiyorum.

Ağaç külü, yakılan ağacın cinsine göre değişmekle beraber esas itibariyle kalsiyum karbonat (yaklaşık % 25-45) veya ıslanınca kalsiyum hidroksite dönüşen kalsiyum oksit içeriyor. Bu nedenle taze külü ıslatırsanız kalsiyum oksit suyla reaksiyona girerek ısınıyor ve kaynama dahi gösterebiliyor (tecrübeyle sabittir).

Külün aşağı yukarı %10 u ise muhtelif potasyum bileşikleri içeriyor. Bunlar arasında potasyum sülfat, potasyum karbonat ve potasyum oksit (ıslatılınca potasyum hidroksit) var. Biliyorsunuz potasyum hidroksit bazı sabunların yapımında kullanılıyor. Eskiden kül bulaşık ve çamaşır yıkamakta kullanılırdı.

Ayrıca bir miktar ağır metallerin de külde bulunabileceği bildiriliyor.

Şimdi ben kül zararlı filan demiyorum. Ama ne kullandığınızı bilin diye bunları yazıyorum.

Bu tür babadan kalma teknikler yerine sanayinin ürettiği saf ve ne olduğu bilinen maddeleri kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.

Bu tür maddelerden biri şarap yapımında da kullanılan patasyum meta bisülfit veya diğer adıyla potasyum disülfit. Ancak bu maddenin bazı insanlarda bir hassasiyet yaptığı da bildirilmiş. Bu madde bir çok zararlı bakteriyi öldürmesinin yanısıra; kurutulan sebze ve meyvedeki bir çok vitaminin de korunmasına yardımcı oluyormuş.

Bu maddenin C vitamini ve A vitamini kaynağı beta karotenlerin korunmasını sağladığı ancak thiamini (B1 vitamini) öldürdüğü bildiriliyor.

Kullanılmasına gelince, %5-7 lik çözelti içine meyvelerin ve sebzelerin 30 saniye süreyle bandırılması öneriliyor. Bu yöntemle kurutulan domateslerin çok daha lezzetli olduğu meyvelerin ise görünümlerinin daha güzel olduğu bildiriliyor.
Benim yazdıklarımın üniversitelerin dokümanlarından alınma bilgiler olduğunu ilave edeyim.

Selamlar, saygılar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön