View Single Post
Eski 16-09-2005, 14:48   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
50 bin orman mühendisine iş imkânı

Alan kılavuzluğu konusunda turizm rehberlerinden olumsuz cevap alan Milli Parklar Genel Müdürlüğü, orman fakültesi mezunlarına yöneldi. Türkiye’de korunan alanları turistlere gezdirmesi için 50 bine yakın orman fakültesi mezunu istihdam edilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yeni çıkarılan Korunan Alanlar Kanunu gereğince tabiat ve milli parkların en iyi şekilde tanıtılması için yeni bir uygulama hayata geçecek. Öncelikle orman alanında eğitim almış kişilerden başlayarak, belli bölgeleri çok iyi bilenler arasından kılavuzlar yetiştirilecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılınç, tanıtım için yetiştirilecek alan kılavuzlarının mühendisler arasından da seçileceğini söyledi. Orman ve Çevre Bakanlığı’yla, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eğitilecek ve yabancı dil şartı aranmayacak kılavuzlar, iyi bildikleri tabiat ve milli parkları yerli ve yabancı turistlere anlatacak. Yönetmeliğin de bir an önce tamamlanması ve alan kılavuzları için gerekli şartların açıklanması bekleniyor. Prof. Dr. Yalınkılınç, “İlk etapta her tabiat ve milli parka birer ikişer alan kılavuzu istihdam etmeyi düşünüyoruz. Türkiye genelindeki korunan alanların sayısını birkaç yıl içinde 5 bine çıkartacağız. Bu alanlar için 10’ar kılavuz verirsek 50 bin kişiye iş kapısı açılacak.” diyerek hedeflerini ortaya koydu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Tolunay, her yıl bin 500’e yakın mezun verdiklerini, çalışmanın istihdama büyük katkı sağlayacağını söyledi. Orman Mühendisliği’nden yeni mezun olan ve halen özel bir şirkette mesleği dışında bir işte çalışmaya başlayan Ayşe Kalay ise alan kılavuzluğunun işsiz orman mühendisleri için olumlu bir gelişme sağlayacağına inanıyor. Alan kılavuzluğu konusunda en iyi rehberlerin ormanlarda yıllarca çalışan mevsimlik işçiler olduğunu belirten Orman- İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Halil Kaygısız farklı bir bakış açısıyla dil ve eğitim şartı olmadığı takdirde ilkokul mezunu mevsimlik işçiler arasından da çok kaliteli alan kılavuzları yetişeceğine inanıyor.

16.09.2005
Mustafa Altıntaş
Isparta

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön